tisdag 23 november 2010

Vinterstart igen

Den 9 november skrev jag att vintern kom till Uppsala. Det var inte helt rätt - det blev en kort period av snö som sedan i det närmaste smält bort. Idag gör jag ett nytt försök. Den ryska snökanonen från nordost är på väg och väntas till Stockholm och Uppsala idag.

Med anledning av den här - nu helt säkra - prognosen ska dagens blogg handla om vintern i Uppsala. Det är inte särskilt trivsamt klimat under vinterperioden här på slätten, lika bra att säga det på en gång. Ofta är det blåsigt och ganska rått och kylan upplevs intensivare här än längre norrut där den riktiga kylan finns. Vi har också ibland lite långsam snöröjning på våra gator, men det kanske vi inte är ensamma om i landet?


Uppsalas alpinanläggning Sunnerstabacken

Den här bloggen ska ju locka besökare till Uppsala, då ska man väl inte skriva om den jobbiga vintern? På det svarar jag: Fakta ska fram och det finns sätt att ha det ganska bra även här. Skridskotraditionerna är starka i Uppsala och det är absolut något för besökare att prova. Vikingarännet mellan Uppsala och huvudstaden går i februari och då kan man passa på även om man inte tävlar att åka den plogade banan åtminstone till Sigtuna.

Föredrar man skidor eller långa promenader har vi ett vackert naturreservat som heter Hågadalen söder om stan. Där promenerade den store Linné med sina studenter, fast kanske mest på sommaren. Kikarna var dåliga på den tiden så han hade med sig skyttar som kunde skjuta särskilt intressanta fåglar för närmare betraktande.

 Slutligen är vintern rätta tiden för teater och konserter. Utbudet är stort och de flesta av dessa nöjesställen når man lätt till fots om man sökt logi på Akademihotellet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar