onsdag 17 november 2010

Ackis

Ett av landets största universitetssjukhus, Uppsala Akademiska Sjukhus, kallas allmänt Ackis här i stan. Där arbetar åttatusen personer, varav ca 75% är kvinnor, en inte oväntad siffra när det gäller sjukvården. Varje dag opereras i snitt sjuttiofem patienter och antalet vårdplaster är elvahundra.

Det är alltså en stor arbetsplats och en viktig vårdinrättning och nu är den i kris. Höga chefer slutar, verksamheten är underfinansierad anser många och allmän oro sprids i personalen. Att inte kunna ge den vårdsäkerhet och kvalitet som man anser att skattebetalarna har rätt till är stressande för läkare, sköterskor, chefer och alla som känner stort ansvar för sitt arbete. Landstingspolitikerna har nu en stor uppgift framför sig: att sprida hopp och arbetsglädje till alla dem som gör sitt bästa för att vården till patienterna ska ge så bra resultat som det är möjligt.

Som traditionen bjuder har man bestämt att en konsult ska få i uppdrag att analysera problemen och ge förslag på åtgärder för att återställa personalens och skattebetalrnas förtroende. Det blir intressant att se om det finns nya grepp som gör det möjligt att besparingar kan kombineras med ökad kvalitet och vårdproduktion. Vi som bor i Uppsala vill ju fortsätta att vara stolta över Ackis som ansetts höra till de bästa sjukusen i landet.

Många kommer från olika delar av landet för att få behandlingar av olika slag och har då behov av ett trevligt hotell där man kan sova gott och få god frukost. Väljer man då att bo på Akademihotellet har man gjort ett gott val - då är det bara tio minuters promenad till Ackis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar