tisdag 16 november 2010

Kultur i Uppsala

Efter nästan femtio år av debatt och diskussioner fick äntligen Uppsala ett konsert- och kongresshus för tre år sedan. Antalet sittplatser, placering i staden, arkitektonisk utformning, kostnad - allt har stötts och blötts i många forum i staden. När det nu äntligen står där är det naturligtvis en framgång för oss som tycker att kulturen är en viktig del av livet och att vi lever längre och friskare med mer musik och teater.

Från början kallade man projektet Musikens Hus, men namnet är nu Uppsala Konsert & Kongress. Folkhumorn brukar komma fram med alternativa namn ganska snabbt i Uppsala, men mig veterligen har inget ännu varit bra nog, trots förslag som Forsmark 4, KK-huset och liknande. Säkert dyker det upp något så småningom.

Största salongen tar in 1180 sittande i publiken. De övriga lokalerna med olika storlek används också för både musik, konferenser och större kongresser. Utbudet och variationen i programmet är stor och det borde finnas något som passar alla att se och höra. En drink i baren samtidigt som man beskådar den mäktiga vyn över staden från panoramafönstren högst upp är inte heller dumt.

Husets placering vid Vaksala torg bestämdes av tanken att den akademiska västra halvan redan fått sitt och att det kan vara bra med lite blandning. Närheten till järnvägen kan också ha betydelse.

Här kommer ett aktuellt tips: En av mina favoriter inom världsmusiken heter Ale Möller och han uppträder på fredag kväll med ett program där han tar in sångare med olika tekniker från olika kulturer. Kan bli hur bra som helst om man inte är rädd för annorlunda musikupplevelser. Och promenaden till Akademihotellet efter konserten tar ca 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar