måndag 22 november 2010

Uppsalaborna och byggandet

Blåsenhus är ett nytt campus inom Uppsala universitet. I ett kvarter nedanför slottet som tidigare kallades Lugnet har man uppfört nya lokaler för i första hand pedagogik, psykologi och kultur/media. I vanlig ordning blev först de lite konservativa uppsalaborna upprörda och skrev insändare om dessa hemska moderna kolosser - alldeles intill Botaniska trädgården dessutom.


Blåsenhus

Nu har de använts i snart ett år och inga protester hörs. Det kan man också säga hör till traditionen: när de väl finns där och man insett att de inte stör miljön så som man trodde innan glömmer man ganska snart. Och tur är väl det eftersom det är nödvändigt för ett expansivt universitet att skaffa sig ändamålsenliga byggnader. Säkert var det lika på 1300-talet: Ska de verkligen behöva bygga en domkyrka mitt i stan och skymma solljuset för oss hårt arbetande borgare?

Ibland kan det vara bra med en folkopinion som ifrågasätter förändringar i stadsmiljön, särskilt när det gäller grönområden som naggas i kanten av bostadsbyggande. Vi vet ju - och det finns det forskning på - att luften blir bättre och vi mår psykiskt bättre om vi ser gröna växter omkring oss. Man ska alltså inte gyckla för mycket med dem som klagar. Däremot måste man vara beredd att acceptera nya byggnader för den viktigaste verksamheten i Uppsala och de bör också få ligga samlat och centralt.

Besökare, svenska och utländska, undrar ibland var universitetet ligger i stan. Frågan är svår att svara på, men lite lättare blir det om man har campusområden som ligger samlade. Det underlättar också för dem att välja hotell. Det finns bara ett som har riktigt bra läge för besökare till universitetet som vill ha promenadavstånd till de flesta institutioner och det är Akademihotellet. Skrivet i all blygsamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar