måndag 28 februari 2011

Framtidsfunderingar

Man undrar ibland hur det här landet kommer att se ut i framtiden om utvecklingen fortsätter som hittills. Jag tänker på de demografiska förändringarna mellan stad och land - Uppsala är ju en av landets snabbast växande regioner och man ser byggkranar överallt. Brist på bostäder naturligtvis och stigande priser på både lägenheter och villor. Men mycket kultur, restauranger, sportevenemang, bibliotek, trevliga hotell och annat som man vill ha på nära håll.
Och i södra Hälsingland, där jag tillbringat några dagar i min stuga, kämpar man för att behålla skolan, butiken och busstrafiken. Den siste mjölkbonden i byn slutade nu i vinter. Vacker natur kan man inte leva på - det måste finnas företag, kultur och engagemang om en bygd ska leva. Vissa regioner kan kanske klara sig med inflyttande pensionärer som Gotland, Trosa, Smögen och Österlen. Men resten av landet kommer att avfolkas.

Om femtio år finns kanske bara landsbygd som rekreationsområde, t ex golfbanor, fiskesjöar, jaktområden och sommarland. Frågan är om en region på landet överhuvudtaget kan vända sin utveckling och få folk att flytta ut från städerna innan det är försent. Ingen barnfamilj vill ju flytta till landet om inte skolan och butiken finns kvar. Många av oss tycker om att se betande djur, vajande sädesfält och gårdar när vi kommer ut från stan, men vi kanske är romantiker som måste inse att vi lever i det förgångna.....

Tillsvidare kan man ju faktiskt ha det bra också i en växande region som Uppsala. Här finns allt vi behöver och snart är det vår och då kommer de betande djuren - gutefår och highland cattle - till Hågadalen där jag cyklar förbi på morgnarna. Släpp landsbygdsromantiken och njut av staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar