måndag 21 februari 2011

Rikets vagga

Uppsalas roll i vår tidigaste historia som rike med ett centralt styre är framträdande. På vikingatiden fanns fjärdar och vikar från Östersjön ända in till Gamla Uppsala där Kungshögarna och bosättningar fanns. Bygget av den nya E4an förbi staden krävde utgrävningar som visade på flera nya fynd av byggnader och föremål.

Det finns delade meningar om hur krigiska de svenska vikingarna var, en del menar att det vanliga livet med jordbruk, jakt och fiske dominerade och härjningståg hörde till ovanligheterna. I vilket fall som helst har begreppet Vikingar spritts över världen som symbol för det nordiska.

Varumärket Uppsala kunde kanske behöva en starkare koppling till vikingatiden för att locka besökare med historiskt intresse. En temapark med vikingatema har det talats om i flera år och i Fullerö strax norr om Gamla Uppsala finns en markbit där ett privat företag har annonserat att de planerar att anlägga en sådan. Hittills har det bara schaktats lite och man kan misstänka att kapital saknas.

Odinslund, det lilla park- och promenadområdet nedanför Akademihotellet, kan enligt somliga ha varit den kultplats som omtalats i olika historiska skrifter. Bland andra Adam av Bremen som levde på 1000-talet beskrev det stora blotet i Uppsala. Det hölls vart nionde år och varade i nio dagar under vilka man offrade både djur och människor - nio av varje. Det är betydligt lugnare i Odinslund idag, visserligen kastar man tunga klot ibland, men det är mest i samband ned boulespel. Hellre klot än blot.

http://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsalahttp://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsala

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar