tisdag 15 februari 2011

Historisk utsikt

Att bo på hotell kan för många kännas lite lyxigt och skönt, man slipper tråkiga vardagssysslor och får gå till dukad frukostbuffé. Särskilt en stadssemester över en helg kan vara ett intressant avbrott i vardagen och om man som jag tycker att svenska städer nästan alltid har någon intressant historia eller miljö kan man alltid hitta något som passar.

Uppsala är som alla vet inte något av de större turistmålen i Sverige, men jag tror att vår historia och närhet till Stockholm kunde marknadsföras bättre. Här fanns ju boplatser för mer än tusen år sedan och Uppsala har varit centralt under framväxten av det vi idag kallar Sverige.

Nyligen lyssnade jag på ett föredrag om arkeologiska fynd runt Domkyrkan - nu finns ju markradar och annan avancerad teknik som avslöjar sådant som inte går att gräva ut. Man har bland annat funnit att det stod först en kungsgård och sedan en liten stenkyrka på den plats som nu är kyrkans kor. När man på 1200-talet bestämde att den nya domkyrkan skulle byggas ansågs kullen vara för låg och man fraktade dit femtio tusen kubikmeter grus för att höja marken med ca tre meter.

Den plats man hämtade gruset på tros var slänten nedanför Akademihotellet mot Odinslund, där man idag ser en gård med ett par små hus och en skulpturpark. För den som är historiskt intresserad är naturligtvis ett hotell med den utsikten över historisk mark ett gott val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar