onsdag 2 februari 2011

Presentationer

Sättet att hålla en presentation i samband med kurser och möten har varierat över åren. Det talade eller skrivna ordet var länge det enda och viktiga för att fånga åhörarnas intresse. Därtill kunde man använda krita på svart tavla eller så småningom skrivpenna på whiteboard för att skriva ner viktiga begrepp.

På sextiotalet kom overheadprojektorn som gjorde att föreläsaren kunde ha färdiga texter och projicera dem en efter en. Samtidigt fick auditoriet vänja sig vid att föreläsaren intog en lite konstig halvt vriden position för att kunna läsa sin text och framföra sitt budskap med ryggen åt lyssnarna. Hörbarheten minskade naturligtvis med en bortvänd föreläsare.

Nu håller som väl är overheadprojektorn på att försvinna som pedagogiskt hjälpmedel och vi har fått helt nya möjligheter att visa både rörliga och stillastående bilder och ljud med den nya digitala tekniken. I Akademihotellets kurslokaler finns nu takmonterad dataprojektor i samtliga fem. Man ansluter enkelt sin laptop - eller lånar en av oss - och kan visa sin presentation utan att vända ryggen åt sina åhörare. Den som är kreativ och van att skapa intressanta powerpoints kan få ut betydligt mer av sitt budskap än tidigare.

Den nya tekniken ger oss möjligheter som vi inte haft förr, men som alltid är det ändå föreläsarens budskap, engagemang och förmåga att skapa intressant presentation som är viktigt. Tekniken är och förblir bara ett redskap, men vi ser till att den fungerar bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar