fredag 4 mars 2011

Svanslös på rätt plats

I dagens nummer av UNT, den lokala tidningen, kan man läsa att det äntligen ska resas en bronsskulptur av en av Uppsalas mest berömda litterära figurer. Han har varit aktuell under flera decennier, inte bara i böckerna, utan också på scen, tv och film. Starkt förknippad med varumärket Uppsala skulle man nog kunna säga. Och böckerna har översatts och spritts i många länder.

Det handlar naturligtvis om den genomsnälla katten Pelle Svanslös, han som med sitt pacifistiska sinnelag alltid i slutändan vinner över Måns trots hans listiga uträkningar. Pelle, Maja och alla de andra katterna framlevde sina dagar på Åsgränd och i dess omgivningar. Där ligger för övrigt också det trivsamma Akademihotellet, i vars reception man kan beskåda en oljemålning föreställande Pelle, Maja och deras ungar när de passerar Övre Slottsgatan.

Enligt tidningsartikeln kommer statyn när den är färdig i höst att placeras i Stadsparken - ett område som redan hyser ett antal stayer av olika slag. Den placeringen kan jag nog inte godkänna, främst av två skäl. Pelle Svanslös har gjort kvarteren runt Åsgränd kända även utanför Uppsala, de lokala pellesvanslös-promenaderna passerar här. Det andra skälet är att besökare i Uppsala - som kan vara intresserade av att se statyn - inte särskilt ofta tar sig till Stadsparken som ligger lite vid sidan av promenadstråken.

Jag åtar mig naturligtvis att föra de kulturellt intresserade uppsalabornas talan i den här frågan och ska snarast författa en skrivelse till kommunens kulturstrateg. Helt säkert kommer mina synpunkter att mottas med glädje och lika säkert kommer hon att fatta ett nytt beslut som innebär att Pelle Svanslös placeras vid Åsgränd, gärna i den lilla parken mellan Williams pub och universiteteshuset. Där hör han hemma och kan beskådas i sin rätta miljö. Möjligen kunde en staty föreställande den elaka katten Måns placeras i Stadsparken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar