torsdag 31 mars 2011

Studentkultur

Om man råkar bo på Akademihotellet kan man på bara några minuter promenera genom universitetsparken till Södermanland-Nerikes nation. Där hade radiomannen och kompositören Ulf-Peder Olrog sin hemvist under ett antal år. Han var en känd uppsalaprofil och grundade dessutom Svenskt Visarkiv tillsammans med skeppsredaren Sven Salén.

Han gjorde många visor som blivit omtyckta och kända, t ex Schottis på Valhall, Bullfest och Konserverad gröt. Kanske inte så finkulturellt, men det är väl just sånt som kan behövas i den akademiska världen, som en motvikt till det pretentiösa. Det har skapats mycket roligt och intressant inom musik och teater på våra nationer genom åren. Många stora artister har startat sina karriärer i de sammanhangen.

Nu på våren är det vanligt att nationsteatrarna sätter upp spex av alla möjliga slag. Vissa av dem kan vara riktiga pärlor och väl värda ett besök, andra kanske inte fullt så bra. Besökare i stan som vill uppleva lite traditionell studentkultur uppmanas att se efter vad som är aktuellt på nationerna. Det brukar vara humana priser och lite lagom opretentiöst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar