onsdag 23 mars 2011

Spännande arkitektur?

Jag tog en tidig promenad genom centrala Uppsala i morse, hade tandläkartid redan 7.40. Solen sken och det var ganska få människor i rörelse runt centrum och utmed ån. Då tänker man mer på de byggnader man passerar, vackra fasader, utsmyckningar runt fönster och portar och behagliga färger. Som alla vet är det oftast äldre byggnader som har karaktär och påkostat yttre. Nittonhundratalets arkitektur präglas mer av släta fasader, likformighet och försiktiga färger.

Alla som besökt Barcelona vet att där kan man få se byggnader som har en helt annan karaktär. Mjuka former, kruvor och bågar får hela husfasader att se märkligt levande ut. Om nu den store arkitekten Gaudi har skapat så omtyckta och berömda byggnader, hur kan det komma sig att han inte får efterföljare i städer runt om i världen? Mänskliga mått och former på byggnader verkar ju tilltala väldigt många av oss och ändå ser man nästan aldrig någon som riktigt utgått från det när man bygger bostadshus.

Min idé idag är alltså att jag skulle vilja se att de som ritar och bygger våra bostäder och andra byggnader vågade vara lite djärvare. Släta fasader med likformiga fönster, räta vinklar och gråtonade färger - vi behöver inte fler hus av den sorten. Akademihotellet byggdes 1930 och har tidstypiskt ganska släta fasader och sparsamt med utsmyckningar.

Vi behöver få se hus som gör en glad och skapar en spännande stadsmiljö. Nytt konstmuseum planeras i stan - då finns en chans att göra något riktigt intressant. Och kanske hellre en spansk än en dansk arkitekt....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar