fredag 15 april 2011

Studentliv

Fredagsbloggen ska handla om Uppsalas alla hårt kämpande studenter. De är många, om man räknar både SLU och Uppsala universitet blir det runt 40 tusen, och de är en viktig del av stadens liv. Jag ser en del av dem när jag cyklar till Akademihotellet på morgonen - redan vid sjutiden är en del ute på morgonpromenad - troligen kallas det powerwalk eller nåt sånt.

Man ser dem också på väg till eller från de campusområden som utgör universitetet: Ångström lab, BMC, EBC, Engelska parken m fl. De ska bli morgondagens beslutsfattare och forskare så vi får hoppas att de skaffar sig en bred och stadig utbildningsgrund för att kunna bli kloka ledare.

Bristen på bostäder för studenter har jag kommenterat tidigare. I dagens UNT kan man läsa att det planerade 14-våningshuset som Uppsalahem ville bygga har lagts ner och man planerar nu istället för mer normalhöga hus.

Korridorboende byggs inte längre, nu är det ettor och tvåor som gäller, men enligt Studentkårens undersökning bland ett urval av studenterna, som kommenterades i tidningen häromdan, är det många som fortfarande skulle föredra korridor. Det är ju där man som ny student (recentior heter det i Uppsala) får lära känna sin grannar och tränas i samverkan i kök och tv-rum, en viktig erfarenhet att ha med sig i livet. Och när föräldrarna kommer på besök är det kanske skönt att boka in dem på Akademihotellet, där de kan sova gott i lugn miljö.

I min radhuskällare bor också sedan i höstas en student som studerar juridik. Hon verkar trivas rätt bra med det livet, när man har mycket litteratur som ska läsas krävs lugn och koncentration och det kanske kan vara svårt ibland i en korridor.

Evenemangstipsen för helgen kom redan igår men den som vill ha mer att välja på kan klicka här. Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar