måndag 4 april 2011

Fria resurser

Dagens blogg ska handla om en allmännyttig inrättning som jag vill slå ett slag för. Det är en tendens i tiden att mötesplatser som är tillgängliga för alla medborgare riskerar att försvinna. Ett exempel är militärtjänsten som nu avskaffats, där åtminstone nästan alla män ur alla samhällsklasser under nästan ett år fick lära känna varandra ordentligt. Ett annat exempel är skolorna, där man inte längre blandas i samma skola med barn från sin egen stadsdel.

Ett tredje exempel är de allmänna biblioteken som fortfarande är en fri tillgång för oss alla, men som riskerar att krympas och förminskas när man vill hålla ner kostnader på skattefinansierad verksamhet. Böcker, tidningar, cd-skivor och alla de andra medier som finns i ett bibliotek måste ju ständigt förnyas och ta in ny teknik för att följa samhällets övriga utveckling.
Sånt kostar pengar och vi som vill ha kvar bibliotek som en fri mötesplats och kulturinrättning bör komma ihåg att utnyttja det så ofta vi kan - annars kan det ju verka som att vi medborgare inte behöver dem.

Besöker man Uppsala och har tagit in på Akademihotellet kan det vara trevligt att ta en liten promenad över ån till Stadsbiblioteket som ligger vid gågatans norra ände. Där finns - utöver böcker - ett rejält tidningsrum och ett trevligt café som passar utmärkt för den som är ensam i stan och vill ha lite förströelse. Vi är så vana vid att alltid betala för oss i alla sammanhang så jag tror att vi ibland glömmer att det som är gratis också kan vara fantastiskt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar