fredag 17 december 2010

Uppsala Arena

Vårt lokala hockeylag Almtuna IS spelar sina hemmamatcher i Gränby ishall. Den börjar bli lite till åren och nu finns planer på att bygga Uppsala Arena som - om allt går i lås - ska stå färdig om ett par år. Placeringen blir i den östra delen av Uppsala, nära E4an, för att underlätta för inresande publik.

Ett bolag har bildats med Vd Staffan Littmarck och kommunen har tecknat samarbetsavtal med dem. Naturligtvis är det här en politisk tvistefråga - annat är inte möjligt i Uppsala - och det kan dröja innan beslut om byggstart kommer.

Den nya hallen ska rymma 8500 åskådare vid idrottsevenemang och upp till 10000 vid musikevenemang. Vårt ganska nya konserthus rymmer 1180 åskådare och får alltså nu en konkurrent med mycket större kapacitet, men kanske delvis andra målgrupper. Globen har ca 12500 platser och Uppsala Arena blir säkert en konkurrent till den, även om bygget inte blir lika spektakulärt.

Annars kan man tycka att just spektakulära byggen verkar vara viktiga om man vill stärka ett varumärke i besöksnäringen. Det finns ju ett antal exempel på byggnader med extrem arkitektur som starkt förknippas med sin geografiska placering. Turning Torso i Malmö, Operan i Sydney, London Eye, Eiffeltornet i Paris och Silon i Norrtälje.

Uppsala har ju sin Domkyrka, men en spektakulär Arena nära E4-genomfarten skulle kunna bli ett nytt landmärke som stärker vår förmåga att synas i konkurrens med Stockholm. Varför inte låna ritningarna till Globen och ställa ett kors på toppen - då har vi Upplands Landskapsvapen synligt över slätten på flera mils avstånd.

Nog med funderingar. Akademihotellet har gott om rum just nu och det beror väl mest på att de flesta stannar hemma och planerar för en fridfull jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar