torsdag 26 maj 2011

Varning

Imorgon fredag den 27 maj ska man tänka sig för om man rör sig i närheten av universitetshuset, särskild om man är skotträdd. Hemvärnet har årets viktigaste dag, de får nämligen släpa fram gamla kanoner ur förråden, ställa upp dem vid universitetshuset och rikta dem mot domkyrkotornen.

Sedan ska det laddas och skjutas så att krutröken står tät vid Åsgränd. Den här proceduren har upprepats två gånger om året under åtminstone ett par hundra år och domkyrkotornen står kvar, så vi tror att de skjuter lösa skott. Och tur är det eftersom den största klockan, som väger sju ton, ska ringa under tio minuter från klockan 8.00 samma dag.

Det finns som tur är en anledning till ringandet och skjutandet. Två gånger om året har universitetet promotionsdagar då man korar nya doktorer och jubeldoktorer och traditionen bjuder att det ska uppmärksammas med oväsen av värsta slag. Personer med svaga hjärtan och hundägare bör alltså hålla sig på avstånd imorgon.

Akademihotellets gäster får en särskild skriftlig varning vid receptionen, så att de inte helt ovetande hamnar mitt i skottlinjen. Redan kl 7.00 hörs de första skotten, vilka skjuts från Slottets norra torn, sedan fortsätter kanonaden 12.50 från universitetsplanen. Akademiska traditioner i all ära, men nog skulle man utan alltför stor ansträngning kunna tänka ut trevligare sätt att skapa feststämning i stan. Hemvärnet har säkert andra talanger, utskänkning av militärens berömda ärtsoppa från en grön trossvagn till exempel skulle bli mycket uppskattat av gäster till promovendi (där kom ett akademisk ord som betyder de män och kvinnor som ska få sin doktorsexamen, därefter är de promoti).

http://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsalahttp://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsala

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar