tisdag 3 maj 2011

Kulturtanternas Uppsala

Uppsala har överlevt valborgsfirandet ännu en gång och nu återstår några veckor innan studenterna lämnar stan för sommaruppehållet. Just nu är det en kall period med snåla nordliga vindar som tvingar fram långkalsonger och täckjackor igen. Och i påskas var det full sommar.

Augsburgska skåpet i Gustavianum
Uppsala som besöksmål på sommaren är mest intressant för dem som söker en lugn miljö med intressant historia nära storstaden . Frånvaron av studenter ger staden ett lugnare tempo, men uteserveringar och nyrenoverade åkanter har gjort stadens centrala delar attraktiva för besökare som gillar äldre städer.

Jag brukar alltid rekommendera ett besök i Gustavianum, universitetsmuseet, för den som är det minsta historiskt intresserad. Särskilt Augsburgska skåpet kan man titta på och begrunda länge och man bör utnyttja möjligheten att få en kunnig guide som berättar engagerat.

Det sägs att den genomsnittliga sommarbesökaren i Uppsala är en kvinna i åldern 50-60år med intresse för kultur och historia. Hon sitter dessutom gärna på en trevlig uteservering med ett glas vin och något gott att äta. Om hon också tar in på Akademihotellet för att få bästa utgångsläge för sina vandringar i staden tror jag att hon kan räkna med en lyckad stadssemester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar