torsdag 13 januari 2011

Skridskosäsong?

Extremt väder börjar bli normalt. Det är en period av sträng kyla och mycket snö här i norden som startade förra vintern och som just nu pågår för fullt. Queensland i Australien har extrema översvämningar och i höstas var det Pakistan som översvämmades. Många av oss undrar förstås om det är klimatförändringar vi ser resultatet av eller om det är bara de "vanliga" svängningarna i temperatur och vädersystem.

Uppsala på vintern brukar vara ganska milt med korta perioder med snötäcke. Ofta kommer också kylan före snön så att isarna hinner lägga sig. Skridskoåkning på sjöis har starka traditioner här i stan och man kan se stora folksamlingar vid Fjällnora och Skarholmen när det är gynnsamma förhållanden för skridsko.

Det här är hittills inte ett sådant år och jag som har nya skridskor och nya sköna skor till dem väntar på att det ska bli blidväder så att snön packas ihop och det kan frysa till åkbar is. En gnistrande öppen sjöis med lagom vind är en fantastisk upplevelse och bör absolut provas av den som inte haft möjlighet. Många utlänningar har tagit sina första trevande skär på hyrskridskor i Fjällnora under skräckblandad förtjusning.

Från Akademihotellet kan man också ta en promenad till Studenternas idrottsplats där man kan testa sina skridskor på de tider som inte tränas bandy och det är väl där jag får den enda chansen att testa min nya utrustning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar