torsdag 20 januari 2011

Nya kunskaper

En tillfällig besökare i Uppsala, kanske en gäst på Akademihotellet, kan behöva något intressant att göra en vardagskväll. Om bio, teater och pubar inte passar kanske man är intresserad av ett föredrag som det finns stort utbud av. Ett stort antal öppna föreläsningar ges på Uppsala universitet och utöver det finns bibliotek och föreningar.

För min del är det så att nästan vilket ämne som helst kan bli intressant med en engagerad föreläsare. Ett exempel ur min egen värld är den hyresvärd vi bodde hos i England för ett par veckor sedan. Han var historiker med amiral Horatio Nelson som specialitet, särskilt slaget vid Trafalgar.

Militärhistoria har nog aldrig intresserat mig tidigare, men hans detaljkunskap och engagemang gjorde att man fick en helt annan syn på det Brittiska imperiets framgång och styrka mot Napoleons invasionsplaner. Europa hade ju sett helt annorlunda ut idag om Nelsons flotta förlorat och Frankrike invaderat England. Då kanske man hade ätit sniglar och grodor som säkert är nyttigare än fish and chips. Och franska språket hade spritts över världen.

Uppsala idag är lite kyligt, snön har packats hård efter en töperiod och man måste vara försiktig med isvalkar på trottoarerna. Helgen kommer att bli fin med lite minusgrader och sol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar