måndag 31 januari 2011

Orostider

Ända sedan faraonernas tid har Egypten haft stort inflytande på vad som händer i Europa. Det är visserligen en del av Afrika, men banden med länderna runt Medelhavet och övriga Europa är starka. Vår egen vetenskapliga utveckling har till stor del sina rötter i de egyptiska tänkarnas arbete.

Nu är det oroliga tider, särskilt i Kairo, och vi som får rapporter på avstånd hoppas och väntar på en utveckling mot demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. President Obama gör nog också det även om han hittills har haft intresse av att stödja den rådande ordningen. Händelseutvecklingen de närmaste dagarna kommer kanske att vara historisk och påverka framtiden även för de övriga länderna i mellanöstern och nordafrika. Från lugna Sverige önskar vi dem all lycka.

Vän av ordning undrar nu förstås om inte det här ska vara en hotellblogg - det här liknar ju mer en utrikeskrönika med personliga kommentarer? Hur ska man nu hitta en koppling mellan Akademihotellet och Egypten?

Inte så svårt ändå blir svaret, bor man hos oss har man bara ett par minuters promenad till det förnämliga museet Gustavianum, inrymt i den byggnad som en gång var det ursprungliga Uppsala universitet. Där kan man bland mycket annat spännande se de Egyptologiska samlingarna från den tid då Egypten verkligen var en stormakt och vi satt utanför hyddorna och beredde renskinn med flintaknivar. Eller åtminstone våra förfäder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar