onsdag 26 januari 2011

Nya tider

Bristen på bostäder är ett hett ämne i Uppsala. Varje år vid höstterminens start är det tidningsreportage om kaoset för alla nya studenter som inte hittar bostad. Det har byggts en del nya studentbostäder i Flogsta och Ekonomikumparken, men behovet har blivit större.

Uppsalas nyaste studentbostäder
Uppsalahem som representerar allmännyttan här i stan har för avsikt att köpa Studentstaden som äger ca fyra tusen studentbostäder och nu ägs av Dombron. De har också planer på att bygga nya bostäder nära Blåsenhus - det nya campusområdet som ligger ganska nära Akademihotellet. Det låter ju hoppfullt, men här har den traditionella debatten kommit igång och nu handlar det om vad som är en rimlig höjd på en ny byggnad.

Hyresvärdar vill naturligtvis bygga högt - det talas om fjorton våningar - för att få maximal boendeyta på sin tomtmark. Då kommer den estetiska aspekten in, det här är ett läge som är nära både Slottet och Botaniska trädgården, och gamla regler om tillåten bygghöjd kan behöva ändras om det ska gå igenom.

Min egen blygsamma åsikt är att det finns många exempel på ganska höga byggnader som har tillfört stadsmiljön något nytt och spännande som inte alls måste kollidera med bevarandeintressen. En hög byggnad kan också vara vacker att se och mitt förslag är man lånar ritningarna till Turning Torso och skalar ner dem 1:4 i en kopieringsmaskin. Man kan också vrida den åt andra hållet så att det inte framstår som en kopia av Malmös berömda landmärke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar