måndag 17 januari 2011

Ny termin

Vårterminen på Uppsala universitet börjar idag och staden fylls av både återvändande och nya studenter. Många har kanske för första gången lämnat föräldrahemmet och känner sig lite osäkra inför vad som ska hända, andra är rutinerade från olika utbildningar både utomlands och i sverige.

Livet som student i Uppsala har ändrat sig mycket genom åren. Förr länge sedan var det överklassens barn som skickades hit för att utbildas och föra släktens traditioner vidare. Idag är det ganska jämn spridning när det gäller bakgrund och handlar kanske mest om personliga intressen och karriär. Det krävs säkert mer prestation och engagemang av dagens studenter och samhället behöver ju också mer specialister idag.

Utländska studenter från hela världen kommer också för att studera i Uppsala, säkert fler än 1500. För dem är kanske mötet med det nordiska klimatet den första utmaningen. Just nu är det is som dominerar - uppsalas gator och trottoarer är blöta och isiga och från taken hänger livsfarliga istappar som missiler. Det kan vra något att skriva hem till föräldrarna om.

Och apropå föräldrar: alla de som personligen vill se till att deras ättlingar kommer fram med sitt pick och pack, dvs de kör dem till Uppsala i egna bilar, de kan behöva sova en natt och vila ut innan de vänder hemåt. Till dem har jag ett förslag på lämpligt hotell med bästa läge och rimliga priser - Akademihotellet. Mellan Domkyrkan och Slottet och nära till det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar