onsdag 22 juni 2011

Midsommar!

Sommarsolståndet, den tidpunkt när solen står som högst över Kräftans vändkrets, passerade vi igår kväll kl 19.16. Det var en fin kväll med ljumma vindar och många uppsalabor sågs promenera i Hågadalen och på stadens gator. De ljusa nätterna ger oss en annan dygnsrytm och behovet att sova minskar nog lite.

Akademihotellet stänger över midsommarhelgen och själv ska jag befinna mig på Ljusterö för att fira med släkt och vänner. Där blir det traditionellt program med ett par hundra deltagande sommargäster, dvs först dekoration med blommor och sedan resning av stången. Först den kvinnliga delen med utsmyckning och sedan den manliga med styrka och resning. Man känner arvet från förfädernas blot och fruktbarhetsfester. Men de hade kanske inte Små grodorna, så utvecklingen har ändå gått framåt. 

Blir man kvar i stan finns Disagårdens midsommarfirande för den som vill delta i det traditionella. I andra ändan av stan finns Linnés Sävja, en gård där Linné själv en gång bott och de har också firande med stång. Om man har utländska gäster får man försöka förklara vad svenskt midsommarfirande innebär. Det är kanske det mest exotiska vi har av traditioner. Men det heter inte pole dancing på engelska som jag nyligen sa till en amerikansk vän.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar