måndag 13 juni 2011

Hänryckningens tid

Annandag pingst var en röd dag förr i tiden. Nu är det en vanlig måndag och som ersättning fick vi nationaldagen den 6 juni. Pingsthelgen är därmed som vilken annan helg som helst i Kyrkoåret - den kalender som kyrkan upprättat för att uppmärksamma alla helgon och annat som man brukar predika om. Som alla vet var den första pingsten det tillfälle då helig ande kom över lärjungarna och de kunde tala och förstå alla språk.

Vi kan också förstå alla språk om vi tar hjälp av Google som gör det snabbt och fritt, men kanske inte så perfekt. Jag vet att Akademihotellet har en del bloggläsare i andra länder, t ex USA och man får väl anta att de använder Googles tjänster. När jag själv har provat har det varit en mycket märklig text jag fått fram, men det kanske inte gör så mycket, de tycker nog redan att vi är lite konstiga i Skandinavien.

Men vi som tillhör ärans och hjältarnas folk har ju förmågan att läsa och förstå allt som skrivs på vårt vilda tungomål, även om våra svenska specialbokstäver å, ä och ö kommer att bli utrotade med tiden. Hur många föräldrar ger sina barn namn med dessa bokstäver nuförtiden? Vill man underlätta deras internationella karriär bör de nog få namn som ligger bra i mun på både kineser och amerikaner. I Kina har man svårt med r och l så de måste nog också bort. Fortfarande finns en hel del namn kvar att välja på och alla som lyssnat på texten i "A boy named Sue" (av Johnny Cash) vet hur viktigt valet av namn är för hur det ska gå i livet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar