torsdag 21 oktober 2010

Studentliv med traditioner

Uppsalas studentliv har en lång historia och livet i staden skulle inte vara vad det är utan studenterna. Många som väljer Uppsala bland alla universitetsorter har säkert hört talas om nationslivet och lockas av att få uppleva gasker och andra traditionella fester som bara finns här. Nationer vid universitet är lite exklusivt och finns bara på tre platser: Lund, Helsingfors och Uppsala.

Västgöta Nation
Det finns 13 nationer här i Uppsala och alla har någon anknytning till ett landskap eller annat geografiskt område. Stockholms nation - som ligger strax nedanför Akademihotellet - är bland annat känd för att ordna fester och danskväller, liksom flera av de andra stora nationerna. Norrlands nation - som anser sig vara största nationen i världen - har en mäktig 1800-talsbyggnad vid Fyrisån, granne med Filmstaden, och där finns salar och salonger som ofta används till festligheter.

 Flera av nationernas byggnader är gamla och arkitektoniskt intressanta och min favorit bland dem är Västgöta Nation, eller VG som man säger bland studenter. Den består av två mindre byggnader, varav den ena också inrymmer bostäder, och läget vid ån är perfekt. Vi som inte är studenter har möjlighet att ta en riktigt god lördagsfika där, med både hemgjorda mackor och andra bakverk som är utsökta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar