söndag 23 september 2012

Känd katt

Det finns ett antal katter som gjort sig kända som litterära figurer. Mästerkatten i stövlar kanske är mest känd av sagokatterna och tecknade katten Tom i paret Tom&Jerry mest känd från tv. Däremot är inget av de talande djuren i Kalle Anka en katt - de är alltid husdjur, medan möss, ankor, gäss, kor och hästar kan prata.
Övergångsstället intill Akademihotellet.

Som alla vet har vi i Uppsala en alldeles egen litterär katt. Han har funnits sedan 1939 då Gösta Knutsson som var en mycket engagerad uppsalaprofil gav honom namn. Gösta var antinazist och använde ibland sina katthistorier för att propagera mot den ökande nazistvänligheten i Sverige. Pelle framlevde sina dagar i gränderna runt Akademihotellet och bodde ett tag med sin sambo Maja i en källare i Åsgränd, där de också fick ungar.

Länge har jag tyckt att en så viktig symbol för Uppsala borde få en staty i brons för att visas upp för besökare och uppsalabor. Helst skulle den förstås stå vid Åsgränd. Nu finns äntligen en bronsstaty som nyligen avtäckts och den står i Stadsparken intill hamnen. Det är en rejäl katt som tål att klättras på, men det syns inte att det är Pelle. Visserligen är den svanslös, men den har inga kläder och liknar mer en manxkatt eller ett svanslöst lodjur.

Men inte är jag den som klagar, nu finns ju äntligen statyn vi behövde och jag kan rekommendera våra besökare att ta en promenad förbi Flustret för att beskåda verket. Om man känner för det kan man passa på och ta en jamare på nämnda restaurang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar