torsdag 30 september 2010

Mer om kyrkan

Är man tillfällig gäst i Uppsala och kanske tagit in på Akademihotellet ska man inte missa ett besök i Domkyrkan - man går dit på 5 minuter. Inne i kyrkan känner man tidlösheten i en byggnad som stått genom sekler på samma plats ända sedan digerdödens tid. Ett av tornen har ett litet museum där man kan se mycket intressanta föremål från medeltid och framåt.

Har man tur kanske man kan få höra någon spela på den nya orgeln med trådlöst och fritt rörligt spelbord som byggdes av bröderna Ruffati förra året. En mäktig upplevelse.

Nedanför kyrkan mot ån finns St Eriks källa. Enligt legenden uppstod källan på den plats där Erik den Heliges huvud slutade rulla efter att danskarna huggit av det när han kom ut ur kyrkan. Så våldsamt är det inte nu kan vi lugna den orolige.

Vill man inte bara att själen ska få en upplevelse kan man besöka det lilla cafeet i Konsistoriehuset alldeles intill kyrkan. Där finns riktigt goda mackor och annat som kan avnjutas i de gamla lokalerna eller ute på domkyrkoplan om vädret tillåter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar