onsdag 29 september 2010

Kyrkan i tiden

De flesta vet säkert att ärkebiskopen Anders Weijryd har sin bostad och ämbete i Uppsala. Ärkebiskopsgården är en stilig vit byggnad som är belägen mellan Akademihotellet och Domkyrkan.

Däremot kanske inte alla vet att Svenska Kyrkan har sitt säte - Kyrkokansliet - här i Uppsala i en byggnad lite längre ner mot Fyrisån kallad Kyrkans Hus. Huset ritades av Hans Matell och byggdes av Anders Diös för ca 20 år sedan och är en mäktig och väl anpassad byggnad i den känsliga miljön i historiska Uppsala. Från Café Ofvandahl snett över gatan har man bra utsikt över den.

Kyrkomötet som just nu pågår drar många delegater från hela landet. Många motioner har lämnats in och på fredag ska man välja den nya Kyrkostyrelsen.

Debatterna har ibland vid tidigare möten varit heta kring frågor som engagerar många. I år handlar det bland annat om kyrkans möjligheter att bedriva näringsverksamhet. I Knivsta utanför Uppsala finns redan en anläggning som kallas Sankta Maria Alsike där man har konferenscenter, skola, gruppboende och lägenheter. Vi får vara beredda på förändringar som kanske ger oss en ny syn på kyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar