fredag 2 december 2011

Närajulupplevelse

Tiden är här när julmusik i tunga ridåer ligger över butiker, restauranger och gallerior. Peter Jöback, Tommy Körberg, Christer Sjögren, Carola - nästan ingen svensk artist kan avstå från det tillskott som julmusiken antagligen ger. Möjligen kan Tomas di Leva vara ett undantag.

Vi på Akademihotellet är naturligtvis delaktiga och spelar julmusik i frukostmatsalen, men på en mycket låg nivå. Och frukostvärdinnorna har inte tomteluvor, även om kanske en av dem gärna skulle ha det. Det är mörka kvällar och vi har förstås adventsstakar i  många fönster, gran på gården, gran vid entren och diverse lysande julprydnader. Den delen av julutsmyckningarna tycker jag bäst om och som läsaren redan gissat tycket jag sämst om musiken, åtminstone den smetiga hissvarianten.

Planen framför Carolina Rediviva och backen ner mot centrum har fått lysande granar och diverse tjusiga lysande kreationer som lättar upp mörkret i vår närhet. En fin kväll kan man ta en kort promenad upp till slottet för att njuta av ljuset i stadens centrala delar. När Gustav Vasa bodde i slottet en gång i tiden hade han troligen en ganska mörk utsikt över staden den här årstiden.

Orphei Drängars stora helg är här och det blir flera föreställningar i universitetets aula. Biljetterna är troligen slut, men återbud kan finnas. Själv går jag på den sista föreställningen på söndag kväll. Hemlig gäst är en tradition i Capricen och ljussättaren Hasse som jag träffade igår avslöjade inte vem det är i år. Jag gissar Laleh, Anna Ternheim eller någon annan ung stjärna.

Nöjestips: Gustavianum har en utställning om historiska kemister i Uppsala som kan vara intressant, kort promenad från hotellet. Walmstedtska gården, en professorsbostad vid ån, har julmarknad. I Domkyrkan kan man se  den traditionella julkrubban. Man kan också bara strosa runt på stan och slinka in där det ser trevligt ut. Lördagkväll spelar Rolling 60`s Band på Hijazz - det låter som att det skulle kunna passa mig. Trevlig helg tillönskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar