tisdag 16 augusti 2011

Sommarfestival

Ett av Uppsalas viktigaste kulturevenemang som pågått sedan 2001 har drabbats av ekonomiska svårigheter. Yared Tekeste har varit drivande och engagerat sig helhjärtat för att få festivalen att leva vidare med många motgångar under åren, men hittills har han lyckats och efterhand vunnit uppsalabornas stöd.

Under de första åren kanske många inte förstod vilken kraft det finns i den här musiken och kulturen med rötter i Jamaica och Afrika. Dreadlocks och lite annorlunda kläder är inte nödvändigt för att delta i festivalen, men många tycker om den stilen och det sätter sin prägel på Uppsala när de kommer i tusental under några augustidagar.

Reggaemormor kommer varje sommar.
Vi som arbetar i besöksnäringen vill gärna ha fler arrangemang som sätter Uppsala på kartan och lockar besökare av alla slag. Här på Akademihotellet har vi haft glädjen att hysa många festivalbesökare, även om de flesta kanske håller till på tältområdet. 

Nu är det osäkert om festivalen kommer att fortsätta att genomföras här i Uppsala - Yared Tekeste har drabbats av biljettskojare och minskat besökarantal och ser sig om efter alternativa platser att ha festivalen på. För min del hoppas jag verkligen att han bestämmer sig för att fortsätta här i stan och kanske lokala företag och kommunen kan underlätta för honom att få ekonomi på arrangemanget. Det ger Uppsala goda intäkter från de besökandes konsumtion under vistelsen här och det stärker varumärket Uppsala.

Arrangemanget brukar få beröm från ordningsmakten eftersom det sällan är bråk och fylla. Ett av skälen till det är kanske att besökarna är av alla slag och åldrar - har man som jag fyllt sextio kan man till och med slippa betala entreavgiften, antagligen för att vi gamlingar sprider god stämning omkring oss.

1 kommentar:

  1. Hej

    I vår ordnar vi en festival i Uppsala www.UppsalaSommarfestival.com

    Har du kontakt med de som ordnade URF? Vill du hjälpa oss att skapa denna festival?

    MVH Manuel

    SvaraRadera