fredag 19 oktober 2012

Staden och landet

Vi som har turen att bo i en av Sveriges populäraste städer undrar ibland vad som kommer att bli kvar av alla små orter med konstant avflyttning. Ålderskategorin 20-24 år flyttar ut från orter med mindre än hundra tusen innevånare enligt en färsk undersökning. Flytten går naturligtvis till bland annat Uppsala och Stockholm - det är ju här allt spännande händer.

Det fria lantlivet
Mitt fritidshus finns i en liten ort mellan Bollnäs och Söderhamn och där har vi på trettio år sett att tre livsmedelsbutiker blev en, biblioteket försvann, banken försvann, mjölkbönderna försvann och kiosken vid kyrkan försvann. Kvar finns ICA med bensinmack, skolan och ålderdomshemmet. Samt en fantastiskt fin lång sandstrand, klart vatten och vackra solnedgångar över Norrlandsporten. Fina svampmarker finns också kvar. En och annan björn dyker upp då och då. Man kan hoppas att åtminstone de fritidsboende kan hålla kvar lite liv i bygden och att inte allt blir som ett museum.

Det som lockar i stan är som sagt att allt roligt händer här och det kan vi glädjas åt. Ikväll 19.00 kan man se genrepet på Fanny och Alexander på Stadsteatern. Uppsala kortfilmfestival börjar den 22 oktober. Allt ljus på Uppsala med spännande ljusinstallation runt om i de centrala kvarteren börjar 2 november. Imorgon lördag kan man ta sig till Fyrsihov där Golf- och Resemässan pågår hela helgen. På kvällen kan man se Resa i Natten på Gottsunda teater i stadens södra utkant.

Så vem behöver landsbygden egentligen?

Trevlig helg tillönskas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar