fredag 12 april 2013

Uppsala på sommaren

Uppsala är en av de snabbast växande städerna i landet. Inflyttningen är större än antalet bostäder som byggs, vilket gör att det uppstår brist - både för studenter och vanligt folk. Skälen till att Uppsala blivit så populärt är många, men kanske kan det handla om närheten till Stockholm, känslan av småstad, två universitet och en lång historia.

Vi som arbetar med hotell och konferens märker också att det ordnas fler vetenskapliga möten och andra konferenser, vilket gör att det vissa tider kan vara svårt att hitta hotellboende till alla deltagare. Samordningen  mellan arrangörerna är naturligtvis ett problem och alla vill välja själva vilken tid de ska genomföra sina arrangemang. Nya hotell kommer att öppnas snart och det kan behövas, men inte hela året.

Sommarstudenter 2014 - fyrisbryggan en julidag.
Min spaning idag handlar om att sommaren i Uppsala är underutnyttjad. Det talas om att vår traditionella julisemester inte är lika helig längre, men på universiteten råder stiltje på sommaren. Där har man kvar den gamla terminsindelningen med höst och vår, som inte alls är särskilt effektiv.

Mitt förslag är att universiteten inför treterminssystem. Det finns många resurser som då kunde utnyttjas mycket effektivare än idag. Vi skulle också kunna öka intresset för Uppsala som sommarstad om fler forskare planerade in sina konferenser under sommarperioden. De kan få bättre priser på hotellen och de kan visa sin utländska gäster lite mer av vad Sverige kan erbjuda.

Den lite sömniga stämningen i Uppsala under juli och augusti skulle bytas mot ett livligare stadsliv med nationer och restauranger som fylls under varma sommarkvällar. Studentbostäderna skulle inte stå tomma och universiteten skulle inte gå på sparlåga som idag. Fler skulle stanna hemma och arbeta och sprida semesterveckorna över året. Kanske skulle också fler turister hitta hit.

Mitt förslag ger alltså enbart fördelar för alla och jag räknar med att det kommer att börja hända saker redan nästa sommar. Man måste ju tro på sin blogg.

Vårvärmen ska visst komma på söndag och jag önskar alla en trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar