onsdag 2 november 2011

Historisk vecka

Uppsala och världen har en sak gemensamt denna vecka. Båda har en befolkning som passerat en gräns - för världen blev det 7 miljarder och för Uppsala tvåhundratusen. Här i Uppsala vet man inte säkert vem som är den tvåhundratusende medborgaren, men när det gäller världen har man bättre koll. Det var ett flickebarn som föddes på Filippinerna i måndags.

Fyris torg, Gamla Gillet, Dombron och Domkyrkan.
Att Uppsala nu passerat storstadsgränsen kanske inte märktes direkt, men nog ser vi att staden förändras, både i city och i omgivningarna. Det nya Resecentrum som snart är färdigt har radikalt förändrat stadsbilden i den delen av staden. Restaurangen i stationshuset är välbesökt och passagen under järnvägen för gående och cyklister är flitigt använd.

Nu gäller det bara att vi kan behålla den karaktär av småstad som gör att Uppsala är så populärt att flytta till. En gammal universitetsstad och ärkebiskopssäte har ett viktigt arv att förvalta och vi som har vår verksamhet i den gamla stadskärnan - där Akademihotellet ligger - vill behålla den historiska miljön. Det har gått bra hittills och det finns många exempel på gamla städer runt om i Europa som klarat att utvecklas utan att den gamla karaktären överges.

Ett besök i Uppsala rekommenderas dem som inte sett stan på ett tag, det finns mycket att se och begrunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar