fredag 23 november 2012

Musikställen i Uppsala

Mina trogna läsare har nog förstått att jag själv känner en stark förkärlek för trivsamma pubar och restauranger där man förutom mat och dryck också kan lyssna på bra musik. Den måste förresten inte alltid vara bra, amatörer ska också få uppträda och är det inte njutbart kan man ju gå. Uppsala har nuförtiden ganska många ställen som stämmer på den beskrivningen och jag tänkte ge några av dem en snabb presentation.

Mest känt är förstås Katalin som funnits länge. Där kan man hänga i puben och lyssna på gratis musik vissa kvällar och andra kvällar får man betala, men då är det kända artister. Rymliga lokaler, rejäl bar och blandade åldrar. Ett helt annat ställe är Kulturoasen i Hågaby. Där kan man äta lunch eller fika ekologiskt och varje söndag - nästan - är det musikprogram kl 14 med frivillig avgift. Gemytligt, spiknyktert, trevlig familjär stämning och gott fikabröd. Ofta bra kvalitet på musiken som kan vara av alla slag.

Min restaurang om jag hade någon.
Pub19, Hijazz och Ciao Viktoria är också ställen som har kvällsmusik med frivillig avgift då och då. Blandad publik och ganska ofta bra musik. Och som sagt: är det gratis kan man ju gå om man inte kan uppskatta musiken. Hotell Gillet har ibland musik i sin restaurang och där kanske det är lite finare dresscode än på de andra ställena, men det är bra med lite variation i utbudet och slips och kavaj kan man väl stå ut med för en stund.

Nationerna i Uppsala - tretton till antalet - är naturligtvis studenternas uteställen i första hand. Där finns billig dryck, brett utbud av musik och man träffar sina kompisar. Men på senare år har det dykt upp fler och fler pubar och restauranger för oss andra som insett att ätandet och drickandet är en del av upplevelseindustrin där musiken kan ha stor betydelse. Hade jag själv en restaurang skulle det sitta en barpianist där alla kvällar, det ger en skön avslappnad stämning.

Bor man på Akademihotellet är alla de uppräknade ställena inom 10 minuters promenad med undantag för Kulturoasen som ligger sydväst om stan - men dit går stadsbussar. Tips för den som vill gå ut ikväll är Eva Dahlgren på Uppsala Konsert och Kongress eller kanske lite country med Tina C på Regina. Hon kallar sin föreställning Global Depression Tour och det låter perfekt i novembermörkret.

Trevlig helg tillönskas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar