fredag 29 november 2013

Pelle Svanslös Park?

Carolinaparken, eller egentligen Engelska Parken, är kanske inte så känd för dem som inte är bofasta i Uppsala. Den finns cirka tvåhundra meter från Akademihotellet, bakom det stora universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Den gamle radioprofilen Gösta Knutsson som skrev böckerna om katten Pelle har gett namn åt en av vägarna genom parken - han bodde inte långt härifrån i Kåbo.

Övergångsstället på Övre Slottsgatan intill Akademihotellet
Nu håller parken på att få ett helt nytt liv genom att det byggs en lekanläggning som kommer att bli någonting alldeles extra. Temat är Pelle Svanslös och det blir ett antal dekorerade små byggnader i fantasifulla former som ska vara en spännande lekmiljö. Alla de andra litterära katterna finns kanske med på olika sätt, men viktigast är förstås Pelle och hans sambo Maja Gräddnos.

Miljön i böckerna är hämtad från kvarteren runt Akademihotellet. Gammalmaja i domkyrkotornet, Rickard från Rickomberga, Gullan från Arkadien, Bill och Bull, Elake Måns med flera hade sina hem i gränder och källare i området. Böckerna kanske inte känns lika aktuella för dagens barn som för oss som växte upp på femtiotalet, men den nya lekanläggningen kanske kan göra fler barn nyfikna på böckerna.

Barnfamiljer kan med fördel bo på Akademihotellet över en helg för att kunna ta sig till Carolinaparken på några minuter. Då har man också allt annat som staden erbjuder på promenadavstånd. Äventyrsbadet på Fyrishov är skönt för alla åldrar och något gott att äta på en restaurang kanske också kan roa både små och stora.

5 kommentarer: