måndag 26 mars 2012

Uppsala - evenemangsstaden

Bandyfrukost är nog ett ganska okänt begrepp utanför Uppsala. Det rör sig inte heller om frukost i vanlig mening, utan snarare om en lunch bestående av pyttipanna, stekt ägg, öl och nubbe. Med andra ord allt kroppen behöver inför en bandyfinal. De flesta av Uppsalas restauranger gick i förra veckan ut med erbjudanden till hitresta bandysupporters med olika varianter på det här temat.

I helgen som gick spelades alltså bandyfinal på Studenternas IP. Det var sista gången - åtminstone för fem år framåt. Sandviken vann med 6-5 över Villa kan vi meddela den som är bandyintresserad.
För ett par veckor sedan fick vi veta att Uppsala Reggaefestival som genomförts i Uppsala första veckan i augusti de senaste åren också kommer att lämna Uppsala. Yared Tekeste, som varit initiativtagare och lockat många storstjärnor till Uppsala, tycker inte att han fått det stöd han behövt från Uppsala kommun. Nu planerar han för andra evenemang, kanske en kryssningsfestival på Östersjön.

Besöksnäringen tappar alltså i år ett par viktiga evenemang som satt Uppsala på kartan och lockat många besökare som naturligtvis spenderat en hel del pengar under sin vistelse. De cirka tjugo hotell som har sin verksamhet i Uppsala - varav Akademihotellet är ett - är starkt beroende av att det finns evenemang som lockar besökare. Nu vill vi alltså gärna ha nya evenemang som kan utnyttja den potential Uppsala har med närheten till Stockholm, goda kommunikationer och ett antal scener av varierande slag.

Dagens blogg är en direkt uppmaning till läsaren att tipsa arrangörer av alla slag om det tillfälle som erbjuds att t ex ta över Reggaefestivalens scenområde och göra något liknande. Eller kanske en festival med klassisk musik på utescen - Rättvik har Dalhalla och Berlin har Waldbuhne - den finkulturella uppsalapubliken skulle säkert nappa på Mozart i det gröna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar