torsdag 17 juni 2010

Det anrika universitetet

Universitetet i Uppsala är över 530år gammalt, det första lär ha startat 1477. Under Karl IX uppfördes en byggnad som kallades Academia Carolina nedanför Domkyrkan. På Olof Rudbecks tid var Gustavianum, som ligger framför Domkyrkan, ett nytt och större universitet, med bl a den berömda Anatomiska teatern högst upp där man hade medicinföreläsningar med obduktion av både djur och människor.

Universitetsbiblioteket fick sitt namn Carolina Rediviva efter det ursprungliga universitetet Carolina. På dess balkong står varje Valborgsmäss kl 15.00 universitetets rektor och viftar in våren med sin vita mössa till folkets jubel.

Med tiden har universitetet förändrats och blivit större med campusområden på flera plaster i Uppsala. För den som besöker den nuvarande universitetsbyggnaden, med aulan och fakultetsrummen, är Akademihotellet ett väldigt lämpligt boende - ca 200m promenad. Även de flesta institutioner når man på 5-10 minuters promenad - undantag för Ångström lab och BMC som ligger en bit bort.

Redaktören för denna blogg gör nu några dagars uppehåll för en resa till Barcelona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar