onsdag 15 oktober 2014

De mäktiga valven i Uppsala Domkyrka.
Många åker söderut nu när dagarna blir kortare och en populär plats är Barcelona. Där finns storstad, strand och kultur samlat på en plats - allt man vill ha som turist.

Sagrada Familia, det mäktiga kyrkobygget som snart pågått i 100 år hör till de intressantaste målen. Där är köerna långa för att få komma in och begrunda den fantastiska skapelsen.

På betydligt närmare håll finns också oerhört intressanta byggnadsverk som jag vill påminna om. Akademihotellet har två medeltida kyrkor till grannar; Heliga Trefaldighet och Domkyrkan. Båda är byggda vid ungefär samma tid, men bara Domkyrkan har de mäktiga gotiska valven som reser sig högt och imponerande över besökaren. Där kan man gå länge med blicken i taket och njuta av allt vackert som våra förfäder byggt och förvaltat.

Mitt inlägg handlar alltså om en påminnelse om att spännande byggnader som vittnar om stor ingenjörskonst finns på betydligt närmare håll än Katalonien. Vi blir lätt hemmablinda och kan behöva påminnas om allt det storslagna i vår närhet. Uppsala på hösten är ett utmärkt alternativ till Barcelona: mysiga restauranger, mycket teater och musik, sköna stråk att strosa i och våra medeltida byggnader.