söndag 30 december 2012

Gott Nytt År!

Snön smälter och det droppar från istappar över hela Uppsala. De så kallade mellandagarna är här och i år är det extra många lediga dagar för de flesta av oss. Vi som vill åka skridsko på sjöarna får vänta ett tag och just nu är inte skidåkning särskilt lockande heller.

Imorgon är det nyårsafton och då kan man roa sig med ett medelpass på Friskis&Svettis i Ekeby kl 10. Min favoritledare Barbara leder passet tillsammans med Lotta och det är påbjudet att man klär sig lite extra roligt. Min svarta tröja och tillika svarta byxor är nog tillräckligt roliga utan tillbehör, tror jag. Slips kanske?

Året som kommer ska bli skönt för oss på Akademihotellet - att äntligen slippa byggnadsställning, damm och borrmaskiner och istället få njuta av en snygg entré med glasfasad mot Domkyrkan. Vi passar också på att ställa iordning en liten lägenhet i källarplanet som vi ska hyra ut på lite längre perioder för den som vill ha plats för självhushåll. Den kommer att bli populär tror vi, det är många som besöker Uppsala lite längre perioder och uppskattar vårt perfekta läge.

Vi säger välkommen till både nya och gamla gäster under det år som kommer, vi ska fortsätta att göra vårt bästa för att ni ska trivas hos oss på Akademihotellet!

Gott Nytt År tillönskas!

onsdag 12 december 2012

121212

Den här dagen har ett magiskt datum om man är intresserad av sifferkombinationer. OS i Peking startade 080808 och det tyckte kineserna var bra eftersom talet 8 ger lycka hos dem. Det verkar som att 12 också fungerar som lyckotal för hittills har den här dan gått bra. Jag deltog i Vakna Uppsala, ett morgonmöte i Konserthuset som startade redan kl 07.00, och det gick bra att cykla dit trots snömodd.

Som alla kan se är 21 december 2012 en ödesdag.
Ikväll ska Akademihotellets personal äta ett välförtjänt julbord på en restaurang i staden. Det stök som vårt hissbygge har medfört har gett receptionisterna en tidvis ganska kylig och bråkig arbetsmiljö. Även våra husfruar har fått stå ut med en hel del extra jobb med damm och skräp som ska städas undan. Alla har varit tålmodiga och inte klagat mycket, men nu när vi bara har några veckor kvar kan de förtjäna lite god mat och dryck i trevlig miljö.

Nästa fredag är det den 21 december och det är ett annat magiskt tal - den dag då jorden går under. Om man får tro Mayakelendern vill säga och jag vet inte hur pålitlig den varit tidigare. Snopet tycker vi som äntligen räknar med att kunna använda den nya hissen och den ekonomiska kalkylen utgår från att vi kan använda den under kommande fyrtio år. Vi håller tummarna för att det inte slår in.

Akademihotellet kommer - om världen finns kvar - att ha stängt under jul- och nyårshelgerna, från 23 december till 6 januari. Sen är alla gäster välkomna igen och då byter vi namn till Hisshotellet.

fredag 7 december 2012

Snön har kommit!

Vintern kom till Uppsala under veckan som gått. Det började med stark kyla förra helgen och sedan kom snön under onsdag och torsdag. Stora mängder snö dessutom och den tradition som finns när det gäller tåg och bussar den här årstiden kan man nog lugnt säga lever vidare. Att SJ uppmanar sina kunder att inte ta tåget när det är snö på spåren är vi vana vid, men att stadsbussarna i Uppsala inte går är ganska ovanligt.

Vi cyklister skräms inte av några snöflingor.
Förr i tiden hade man plogbilar och traktorer som höll undan snön för att infrastrukturen skulle fungera, men numera är det ganska glest mellan dem och därför kan det kan bli moddigt. Om man ska lägga sig i de kommunala beslutsfattarnas arbete skulle man vilja föreslå att de avsätter mer resurser för snöröjning. Och om de som brukligt är svarar att det inte finns resurser eftersom skola, vård och omsorg kostar så mycket kanske de helt enkelt tar ut för lite skatt. Man blir poppis inför valet när man sänker skatten, men det finns ju ett liv efter valen också....

Akademihotellet fick några hotellgäster som blivit strandade i snövädret och de är naturligtvis välkomna, de gjorde ett klokt val tycker jag. Här har vi inte drabbats av snöproblem och när vårt försenade hissbygge är klart i januari kommer vi att njuta intensivt av att slippa stöket och oväsendet. De stör inte på natten, men vi har haft en del konferensgrupper som nog plågats av störande ljud.  De har varit imponerande tålmodiga.

Helgen som kommer är andra advent och det finns många kyrkor att besöka för dem som tycker om jul musik. Ikväll spelar Bo Kaspers -  som tillhör mina favoriter - i UKK, stora salen. Lördag kväll kan man avnjuta Strauss med Kungliga Akademiska Kapellet i Universitetets aula, endast några få steg på plogade vägar från Akademihotellet.

Eller varför inte strosa lite på stan, gå in på Hijazz och beställa in turkiskt marinerat lamm som avnjuts tillsammans med en Sleepy Bulldog? Det gjorde jag häromdan och det ångrar jag inte.

Trevlig helg tillönskas!