torsdag 30 augusti 2012

Släpp in en student!

Just nu strömmar nya studenter in i Uppsala för att börja sin utbildning till något som de hoppas ska bli en intressant framtid. De flesta är väl i tjugoårsåldern och har kanske bott med sin familj fram tills nu. Det är nu de inser att det kan var svårt att hitta något rum, lägenhet eller annat boende i den stad de valt att bedriva studier i de närmaste åren.

I Uppsala finns cirka 11 000 studentbostäder och cirka 35 000 studenter. Många av studenterna bor säkert kvar hos föräldrarna, en del kanske pendlar, men de allra flesta behöver en bostad för permanent boende under några år. Har man rika föräldrar kanske de köper en liten insatslägenhet åt en, men för de allra flesta är det hyresrätter och andrahandshyra som gäller.

Mitt inlägg idag handlar alltså om ett bostadsproblem som återkommer varje år vid den här tiden och jag har ett förslag till uppsalabor med rymlig bostad: Kontakta www.studentboet.se och anmäl att du kan hyra ut ett rum tillfälligt till en student. Du gör en god gärning samtidigt som du kan kan tjäna några tusen och träffa en intressant person. Troligen ger det också en del karma som kan vara bra en dag. Jag har själv samlat en del karma på just det sättet.

Vi på Akademihotellet har lämpligt hotellboende för besökande föräldrar, så ni behöver inte oroa er för att de också ska flytta in hos sina barn. Här kan de dessutom få lite rabatt när de besöker en student med mecenatkort.

måndag 27 augusti 2012

Formtopp

Vi har just nu en formtopp på Akademihotellet: Den största bokningssajten Booking.com har en rankinglista och där finns vi nu på plats tre av 27 uppsalahotell och på den lika kända Tripadvisor tar vi förstaplatsen. Lägg till det att mitt senaste blogginlägg hade 819 läsare - åtminstone sidvisningar - så kan man säga (i all ödmjukhet) att vi troligen har en period av så kallat flow. Vi är förstås mycket glada åt uppmärksamheten och att vi har nöjda gäster.

När jag själv är ute och reser och söker härbärge har jag tänkt på att jag ofta letar efter något som liknar Akademihotellet: inte så stort, centralt läge med närhet till sevärdheter och en god frukost. Ett bra sätt att leta efter hotell som passar ens egen smak är just att använda alla de tjänster som finns på nätet där gäster har skrivit ner sina egna erfarenheter. Allt på nätet ska förstås tas med en nypa salt, men det brukar oftast stämma ganska bra.
Benny Andersson framför UKK i lördags kväll! Foto: Stewen Quigley

Formtopp hade de visst också på UKK (konserthuset i Uppsala) i lördags kväll då Benny Anderssons orkester spelade på en scen utanför huset och Vaksala torg fylldes med tusentals besökare som dessutom roade sig med att dansa. Skön augustikväll, svängig musik och glada människor som dansar - kan det bli bättre? Själv var jag bjuden på surströmmingskalas, som visserligen var väldigt trevligt, men jag hade gärna varit med på konserten.

Det behövs konserter av alla slag, teater, dans, skulpturer och alla möjliga andra kulturyttringar för att ge liv åt en stad. Jag själv tycker att det offentliga rummet ska användas mycket mer för att skapa roliga aktiviteter och mötesplatser för människorna i staden. En duktig gatumusiker till exempel kan få gågatan att stanna upp och bli tillfällig konsertlokal.

Igår kväll stod jag framför Domkyrkoplanen vid 21-tiden och tittade på teatergruppen som framförde krönikespelet Ur nattomhöljda tider i kvällsmörkret. Vädret var kanske inte prefekt, men det blir bra historisk teater när man utnyttjar den historiska miljön som kuliss. Spelet rekommenderas och jag behöver väl inte nämna att det finns ett utmärkt hotell bara två minuters promenad därifrån?

måndag 20 augusti 2012

Säsongstart!

Som jag tidigare berättat kommer Akademihotellet att snart ha en helt ny vertikal förbindelse mellan alla fem våningsplan. En efterlängtad hiss. Bygget pågår för fullt även om vi tycker att det hittills varit lite låg aktivitet från byggfirman. De har grävt sig ner till en nivå ca 140cm under källargolvet och där ska nu betongfundamentet gjutas. Grävkillarna lovade att inte rapportera eventuella fornfynd som kan dyka upp vid grävningen - det här är ju historisk mark, men vi vill inte ha förseningar i byggprocessen....

Våra kurslokaler har varit lite tomma under sommaren, men denna vecka är det som vanligt: full aktivitet överallt. Det känns skönt, jag får lite lappsjuka när det är lågsäsong. Våra tappra receptionister måste stå ut med att det är lite trångt vid receptionen eftersom byggfirman skärmat av med en temporär vägg alldeles intill disken. Det blir också lite ljudstörningar ibland som de måste stå ut med. Enligt omdömen från våra gäster är de väldigt trevliga och serviceinriktade så de kommer nog att klara den här perioden också.

Uppsala är ett utmärkt besöksmål just nu för dem som är intresserade av kultur och historia, dvs den övre medelåldern som är våra vanligaste besökare. Teatersäsongen börjar, det blir många fina konserter både ute och inne och man kan njuta av sköna kvällar på restaurangerna vid ån. En hotellnatt eller två kan man också unna sig om man hittar ett centralt hotell med rimliga priser och god frukost.  Det gör man lätt om man klickar här.

måndag 13 augusti 2012

Kunskapens stad

Som de flesta kanske vet är Uppsala en typisk universitets- och skolstad. Med två universitet och ett stort antal gymnasieutbildningar med riksintagning blir studenter och elever av olika åldrar en stor andel av stadens invånare. Kanske är det här också ett av skälen till Uppsala har så stor inflyttning och expansion nuförtiden - många uppskattar en ungdomlig och livaktig stad och vill gärna flytta dit.

Den här veckan börjar grundskolor och gymnasier efter sommarlovet och om ett par veckor är det ankomstvecka för nya och gamla studenter på universiteten. Nyanlända studenter brukar vara ganska lätta att känna igen när de med karta och packning släpar sig genom staden. Så småningom ser man dem komma i grupper under ledning av en äldre student, då vet att man att nollningen av recentiorer har börjat. Vi får hoppas att de har roliga upptåg och att de trivs i sin nya stad när studierna börjar.

Många föräldrar som curlar/hjälper sina barn med inflyttningen i det nya boendet kan behöva stanna en natt extra för att vila sig och se sig omkring i staden. Jag rekommenderar dem att kontakta oss på Akademihotellet för att få ett rum med bästa läget och en utmärkt frukostbuffé att börja dagen med. Tio procents rabatt ger vi också om studenten har mecenat-kortet.

måndag 6 augusti 2012

Historisk dag

Idag är det den sjätte augusti, det datum då kärnvapen för första och förhoppningsvis sista gången användes i krig. Här i Uppsala uppmärksammas Hiroshima-dagen med utsättning av brinnande lyktor på Fyrisån ikväll. Vi som lever i en fredlig del av världen behöver kanske påminnas om att världen fortfarande är full med vapen av alla slag och att vi ska glädjas åt vi har fått leva länge i fred.

Vädret kan bli ganska bra den här veckan så mitt tips till besökare är att strosa runt i stan, sitta ner på ett fint ställe och betrakta folklivet en stund för att sedan strosa lite igen. Läs gärna den förträffliga boken Långsamhetens lov av uppsalabon och religionssociologen Owe Wikström. Där blir man påmind om att det inte är säkert att man får ett bättre liv för att man försöker hinna med många saker i högt tempo. Att bara sitta och se sig omkring kan vara helt okej. Åtminstone lite då och då.

Hissbygget på Akademihotellet återupptas den här veckan och vi får kanske stå ut med lite störningar från byggfirman, men det är det värt - vi behöver en hiss.

Själv ska jag återuppta min regelbundna träning på Friskis&Svettis i Ekeby ikväll. Det är dags att få lite fart på kroppen efter att jag suttit och sett mig omkring en längre tid. Förhoppningsvis blir det samma styrkemedelpass som tidigare med Barbara Kowalska, favoriten bland gympaledare.