torsdag 21 juni 2012

Kortaste natten är här!

Uppsala har en lång historia som boplats för våra förfäder. Det lär ha förekommit blot och fester för över tusen år sedan i området vid Gamla Uppsala högar där tre kungar är begravda. Intill högarna finns idag ett museum där den intresserade kan se föremål och rekonstruktioner av hur man levde på järnålder och vikingatid.

Viktigast av alla blot var det som inledde året efter midvintersolståndet. Vart nionde år offrades både djur och människor (enligt Adam av Bremen som lär ha besökt platsen) för att blidka gudarna och få lycka med krig och växtlighet. Det sista blotet lär ha utspelat sig i slutet av tusentalet - troligen hade utvärderingar visat att resultatet av offrandet inte stämde med förväntningarna.

Nu är det tid för midsommarblot och väderprognosen för östra Svealand ser lovande ut. Som moderna människor kanske vi kan avstå från själva offrandet, men hoppandet runt en lövad stång medan vi skrålar gamla polskor är en av de ursvenska traditioner vi gärna kan föra vidare. Vi har lite svaga traditioner på vår nationaldag, men midsommarfester verkar ligga nära folksjälen.

För besökare i Uppsala kan Disagården vara ett fint ställe att delta i firandet på. Själv kommer jag att befinna mig på Ljusterö i Stockholms norra skärgård där man har en festplats med utsikt över fjärdarna och gästhamnen där de stora dyra motorbåtarna med V8:or ligger och gungar.

Glad Midsommar tillönskas mina läsare.

Gör mig en tjänst, kommentera eller ge pluspoäng på mitt bloggtips om bloggar som handlar om allt möjligt

fredag 15 juni 2012

Uppcon i helgen.

Om man ser något som liknar seriefigurer med färgade hårvolmar, specialsydda kläder, leksaksvapen och alla möjliga tillbehör som vandrar omkring på stan i helgen så är det absolut inte konstigt. Troligen ser man besökare till Mangamötet Uppcon som är ett stort event på UKK i helgen.

En del av dem bor på Akademihotellet, vilket ju passar rätt bra med tanke på närheten till Vaksala Torg där eventet äger rum. Jag ska inte ge mig på någon beskrivning av vad Manga är, men vi kan nöja oss med att det handlar tecknade serier med japanskt ursprung som spritt sig över världen. Variationsrikedomen är stor och man blir glad när man ser att så många lagt ner så mycket arbete på att skapa sin låtsasidentitet.

Alla vi andra tråkiga medborgare med helt vanliga kläder kan roa oss med en Stadsvandring i klassisk uppsalamiljö. Samling framför Domkyrkan lördag kl 14.00. Vi kan också - som jag tycker verkar vara ett bra tips med tanke på att det blir en skön kväll - leta på en trevlig servering med storbildsteve för att avnjuta matchen Sverige - England med lite nötter och en öl. Trevlig helg tillönskas.

onsdag 13 juni 2012

Sommar i Uppsala

Uppsala på sommaren är inte riktigt lika restaurangintensivt som under övriga året, vilket jag fick bekräftat idag när jag sökte lunchställe i Akademihotellets närhet. Första försöket var Café Alma i universitetshuset, andra försöket var Il Forno på hörnet och tredje försöket var Williams - som ju ligger närmast. Där var det öppet.

Favoritdjur som kommer fram på sommaren.
Den indiska lunchbuffén var helt ok, men man ska vara medveten om att det är många lunchställen som slår igen under den tid när studenterna lämnat stan. Däremot finns det varje år fler uteserveringar med fina lägen att välja på för den som vill sitta ute och njuta av sommarkvällen. En favorit är Le Parc vid Skolgatan som har traditionell meny till rimliga priser, trevlig servis och utmärkt spanläge.

Ett annat ställe med spanläge är V-Dala nations tak där man har fin utsikt över omgivningarna - förutsatt att man kan uppvisa kårleg. Nationerna i Uppsala stänger inte helt för att sommaren kommer, man kan t ex roa sig på bryggan vid Snerikes nation. Där brukar ljudvolymen vara så stark att den som saknar kårleg ändå ges möjlighet att avnjuta musiken från gatan eller parken på andra sidan. Generöst tycker jag.

torsdag 7 juni 2012

Gå en stadsvandring

Akademihotellets gäster har det bra om de är intresserade av historia och kultur. Vi är omgivna av historiska platser och byggnader och många lokaler för kultur av olika slag finns inom några minuters promenad. En guidad tur på Gustavianum, en konsert på UKK, eller ett skådespel på Stadsteatern är några exempel.

Nu har det tillkommit en ny möjlighet: stadsvandringar med guide i Uppsalas gamla kvarter runt Domkyrkan. På lördag kl 14.00 kan man ta sig till Domkyrkans port där vandringen startar. Väderprognosen säger risk för regn, men man kan låna paraply i receptionen.


Fotboll på TV ska helst upplevas i restaurangmiljö på storbildsskärm tycker jag (som inte är fotbollsfantast). Flustret har nio kvadratmeter skärm enligt reklamen och det borde väl kunna duga även för den svagsynte. På lördag kväll startar sändningarna, men första sverigematchen kommer inte förrän på måndag.

Är man mer lagd åt det ornitologiska hållet finns möjlighet att sent på kvällen avnjuta både näktergalens och flodsångarens sköna läten vid Hågabron. På väg dit passar man naturligtvis på att klappa korna som nämndes i min förra blogg. Trevlig helg tillönskas!

tisdag 5 juni 2012

Cowspotting

Jag bor cirka tre kilometer sydväst om min arbetsplats på Akademihotellet i Uppsala. Som tur är finns en bra cykelväg som går nästan ända fram - bara några vanliga gator måste jag cykla på. Det är en alldeles utmärkt början på dagen att få röra sig lite lagom ansträngande och andas frisk luft. Det tar mig tolv minuter om vinden är rätt.

Nu i vår har jag dessutom kunnat glädjas åt att en bonde i grannskapet placerat två av sina kor av rasen highland cattle i en hage som jag passerar. Det är två stora dräktiga och lurviga djur som får gå själva i hagen i väntan på att de ska kalva i sommar. Deras horn är enorma, luggen hänger ner över ögonen och de är väldigt fridsamma.

Jag skulle vilja framföra mitt beröm till Uppsala kommun som upplåter kommunal mark i stadens utkanter till bete åt får och kor. Det ger en härlig känsla av lantlig frid samtidigt som det gör att vi får hagmarker som hålls öppna med ekologisk mångfald. Uppsala är en bra stad att bo i på många sätt och vi som gärna tittar på kor när vi cyklar till jobbet har det bra här.

Imorgon firar vi nationaldagen och det kommer att sjungas, spelas och viftas med flaggor i Odinslund intill Akademihotellet. I Flustrets trädgård kan man på kvällen lyssna på Malmös reggaekung Kapten Röd och ikväll kan man strosa omkring och njuta av grönskan utmed Fyrisåns stränder. Kastanjerna blommar och det finns gott om uteserveringar, men långkalsonger kan vara bra.

måndag 4 juni 2012

Ett lyft för hotellet

Om inte min natur vore av den gammaldags blygsamma sorten skulle jag nu direkt berätta att vi på den kända turistsajten Tripadvisor ligger först bland de 17 hotell i Uppsala som rankats. Det innebär inte att vi är störst, har de största rummen, längsta frukostbuffén, tjusigaste relaxen eller något liknande. Det beror på att vi fått de bästa recensionerna från våra gäster.

Men som sagt, min blygsamhet förbjuder sådana utvikningar och därför övergår vi till ett mer jordnära ämne. Vårt hissbygge ska starta vid midsommar. Det kommer att innebära en del störningar för våra gäster - särskilt de som anländer i egen bil eller taxi. Normalt tar man sig in i hotellet från vår gårdsentré som ligger bra till för närheten till våra p-platser och där taxibilar kan stanna utan att störa trafiken.

Under byggtiden kommer det att vara stängt där och man måste ta sig runt huset och använda dörren från Övre Slottsgatan. När man väl checkat in kan man använda den låsta sidoentrén vid vår lastkaj om man vill ta sig till gården mot parken.

Hissen kommer att bli ett lyft för hotellet, särskilt alla gäster som burit sitt tunga bagage uppför trapporna till fjärde våningen kommer att uppskatta den. Och vår tvättfirma Roslagstvätt som varit tålmodiga och släpat säckar i trapporna. Vi ser fram emot november då allt är klart och vi kan inviga hissen.