torsdag 29 december 2011

2012

Snart kommer det nya året, det år då vi på Akademihotellet äntligen ska få en efterlängtad hiss. Om allt går enligt planerna blir det byggstart i sommar och klart i november. Stökigt blir det förstås under den tiden, men desto bättre när det är klart.

Vårt hus är byggt 1930 och då fanns inget krav på hissar i ett hus på fyra våningar. Nu har man lite annan syn på tillgänglighet och bekvämlighet, så vi ser verkligen fram emot den här standardhöjningen. Våra hotellgäster är tåliga och klagar sällan på att de får ta trapporna, men har man stor packning vill man nog hellre åka hiss.

Vi ska också byta ut lite möbler i rummen på plan tre för att hålla en jämn standard i våra rum. Ett hotellrum ska ge hemkänsla och kännas trivsamt samtidigt som det ska vara tåliga material och städvänligt. Våra gäster får gärna ge oss förslag på vad som ska finnas i rummen. Själv besökte jag nyligen ett fint hotell i Stockholm som hade en mycket fin kaffebryggare i rummet. Tyvärr fanns ingen bruksanvisning och vi lyckades inte hitta något sätt att få in kaffepatronen i den, så den extrautrustningen hade vi inte glädje av. På Akademihotellet har man istället fri tillgång till kaffemaskinen i serveringen - det tycker vi är bättre service.

Vi önskar Gott Nytt År och välkommen efter 5 januari när vi öppnar efter uppehållet.

torsdag 22 december 2011

God Jul 2011!

Vi tackar för det år som gått och önskar alla våra läsare och hotellgäster God Jul och Gott Nytt År!

Vi stänger över helgerna och öppnar igen nästa år den 5e januari. Välkommen då!

tisdag 20 december 2011

Friden sänker sig

Vi närmar oss midvinter och Uppsala har fått ett vitt snölager. Domkyrkans torn, Gustavianum och de andra gamla fina byggnaderna har fått pudersnö som gör att det blir lite vackrare till jul. Vi hoppas att det kan få vara lite kallt och vitt över juldagarna så att den rätta känslan från Ingmar Bergmans Fanny och Alexander infinner sig. Den spelades ju delvis in i våra omgivningar på 90-talet.

Här på Akademihotellet sänker sig lugnet eftersom vi stänger den 23 december för att öppna igen den 5 januari 2012. Däremellan ska vi ha lite extra öppet ett par nätter för två innebandylag från Finland som bor här medan de deltar i Storvreta Innebandycup.

Själv planerar jag några dagars ledighet för att vistas i stugan i Hälsingland med familjen. Björnarna sover nu så om det blir tillfälle till svampplockning blir vi antagligen ensamma i skogen. Vi hoppas på några stjärnklara kvällar när man kan sitta ute och grilla, titta på stjärnfall och lyssna på tystnaden. Som våra förfäder gjorde - innan det fanns tv och sociala medier. Alla läsare tillönskas god hälsa och fridfull jul.

fredag 9 december 2011

Tredje advent

Det har gått två veckor sedan UNTs stora traditionella fyrverkeri i Botan blev inställt pga starka vindar. Nu är det dags för blåsväder igen, dessutom får vi kyligt regn och snöblask. Min väg till brevlådan för att hämta tidningen i morse kryddades av en rejäl vurpa på blankisen. Endast mina snabba reflexer gjorde skillnad mellan liv och död. Vardagens dramatik.

Ikväll kan man besöka den trivsamma puben Hijazz för att avnjuta något gott att äta och dricka medan Tomas Arnesen - Uppsalas bluesmästare - skapar lite stämning med sitt band. Svensk reggae framförd av Kapten Röd blir det imorgon lördag på Uppsalas mäktiga konserthus vid Vaksala torg. Man får antagligen gunga lite försiktigt sittande på stolen - ståplatser finns inte i A-salen.


Villa Annas magnifika fasad.

Vill man ha fler nöjestips kan man kosta på sig en trerättersmeny hos våra grannar Villa Anna. De fick 17 poäng idag av UNTs matpatrull. Maximalt kan man få 20 poäng, så det är toppklass. Runt sexhundra kronor får man räkna med och då tillkommer vinet så det kan vara en bra idé att ta in på ett närbeläget hotell med humana priser - kanske Akademihotellet som bara är ca 75m bort - för att hålla ner sina nöjeskostnader. Därifrån kan man också njuta av utsikten mot nyss nämnda grannhotell, vilket ju inte deras högt betalande gäster kan.

Nu har jag nämnt vårt lokala mediehus - förr hette det lokaltidning - två gånger i min blogg och förväntar mig en gratis prenumeration 2012, alternativt en middag på Villa Anna som också blivit omnämnda då och då. Trevlig helg tillönskas.

tisdag 6 december 2011

Första snön!

Uppsala lyser vitt, det är en minusgrad, prognosen säger mer snö och alla barn uppmanas att leta på pulkan eller åklappen. Äntligen, skulle man kunna säga. Värme är bra, men nog blir det snyggare med lite snö.

Utsikten från Akademihotellet mot Villa Anna och Domkyrkan blev ljusare än igår. Fåglarna runt vårt fågelhus huttrar på sina grenar, men tycker säkert också att det blev snyggt med snö. Vi tar en bild från 2010 som visar hur det kan bli snart.

fredag 2 december 2011

Närajulupplevelse

Tiden är här när julmusik i tunga ridåer ligger över butiker, restauranger och gallerior. Peter Jöback, Tommy Körberg, Christer Sjögren, Carola - nästan ingen svensk artist kan avstå från det tillskott som julmusiken antagligen ger. Möjligen kan Tomas di Leva vara ett undantag.

Vi på Akademihotellet är naturligtvis delaktiga och spelar julmusik i frukostmatsalen, men på en mycket låg nivå. Och frukostvärdinnorna har inte tomteluvor, även om kanske en av dem gärna skulle ha det. Det är mörka kvällar och vi har förstås adventsstakar i  många fönster, gran på gården, gran vid entren och diverse lysande julprydnader. Den delen av julutsmyckningarna tycker jag bäst om och som läsaren redan gissat tycket jag sämst om musiken, åtminstone den smetiga hissvarianten.

Planen framför Carolina Rediviva och backen ner mot centrum har fått lysande granar och diverse tjusiga lysande kreationer som lättar upp mörkret i vår närhet. En fin kväll kan man ta en kort promenad upp till slottet för att njuta av ljuset i stadens centrala delar. När Gustav Vasa bodde i slottet en gång i tiden hade han troligen en ganska mörk utsikt över staden den här årstiden.

Orphei Drängars stora helg är här och det blir flera föreställningar i universitetets aula. Biljetterna är troligen slut, men återbud kan finnas. Själv går jag på den sista föreställningen på söndag kväll. Hemlig gäst är en tradition i Capricen och ljussättaren Hasse som jag träffade igår avslöjade inte vem det är i år. Jag gissar Laleh, Anna Ternheim eller någon annan ung stjärna.

Nöjestips: Gustavianum har en utställning om historiska kemister i Uppsala som kan vara intressant, kort promenad från hotellet. Walmstedtska gården, en professorsbostad vid ån, har julmarknad. I Domkyrkan kan man se  den traditionella julkrubban. Man kan också bara strosa runt på stan och slinka in där det ser trevligt ut. Lördagkväll spelar Rolling 60`s Band på Hijazz - det låter som att det skulle kunna passa mig. Trevlig helg tillönskas.