fredag 28 oktober 2011

Budgettider

Jag jobbar just nu intensivt med budget för 2012 och har lite glest mellan bloggarna. Nya satsningar som vi planerar att genomföra är byte av möbler i ett antal hotellrum, ny server för vårt bokningssystem och - om fastighetsägaren blir enig med oss - en hiss.

Viktigast av dessa är nog hissen. Vårt hus byggdes 1930 och då fanns inte samma krav på hissar som idag. När man nu ska planera in en hiss i befintliga utrymmen är det troligen nödvändigt att den byggs utvändigt, som ett torn mot gårdssidan som ansluter till våra balkonger. På balkongerna brukar rökande gäster stå och njuta av utsikten, men de får flytta till de två balkonger som inte berörs.

Om det finns gäster som har andra ideer om förändringar som ska planeras in i budget är jag mycket tacksam för att få förslag. Skicka en epost eller skriv här. Det är ju våra gäster som vet bäst vad som behöver utvecklas och förbättras.

Fredag betyder evenemangstips, det kommer här:

Musikrestaurangen Katalin har en höjdare ikväll, åtminstone för oss som minns Wilmer X. Nisse Hellberg spelar ikväll och jag vet att han fortfarande har spelglädjen i behåll - jag hörde honom i Borlänge i somras. Vill man ha lite tyngre kultur kan Staffan Westerbergs "Lagom nära döden" passa bra, han lär ju ha förstört en hel generation. Stadsteatern lördag.

Bondens marknad vid Resecentrum i eftermiddag rekommenderas som vanligt, där finns trivsamma bönder som säljer rejäla produkter. Trevlig helg tillönskas.

fredag 21 oktober 2011

Uppsala - lugnets stad

Den historiska händelsen denna vecka är att Libyens diktator Moammar Gadaffi igår blev infångad och dödad. Många diktatorer har slutat på liknande sätt och vi gläds nu med folket i Libyen att man så småningom kan hålla fria val och slippa förtryck.

Här i Uppsala inträffar sällan så dramatiska händelser. På Akademihotellet har vi inte haft Gadaffi som gäst och inte heller någon annan av de makthavare som omger sig med stora säkerhetsstyrkor när de är på resa. En ambassadör från ett land utanför Europa bodde här nyligen och då fick vi besök dagen innan ankomst av hans säkerhetskonsulter som bad att få se rummet. Lite nervös var jag nog, men de var nöjda och då kan vi kanske säga att vi har en ganska bra säkerhetsnivå.

Nu från det stora till det lilla - helgen är framför oss full av möjligheter. ODs Caprice är en av årets höjdpunkter bland körkonserter och den inträffar 3-4 december, men biljetter ska köpas innan. Info finns på Orphei Drängars hemsida.

Katalin är en populär musikrestaurang i Uppsala och där kan man se och höra Uppsalas stolthet bland pojkband Vibafemba ikväll och imorgon lördag. De sjunger a capella och har passerat trettio med marginal, men är nog ändå ett pojkband. En riktig kändis, Bob Geldof, var bokad på måndag kväll, men har fått förhinder. Han fattar inte vad han går miste om - Uppsala i oktober kan vara hur fint som helst.

fredag 14 oktober 2011

Håkan hålls på halster hela helgen

Nyhetsflödet denna vecka har dominerats totalt av frågan om Håkan Juholts trovärdighet efter avslöjandet om hyresbidrag. Än sitter han kvar och igår ställde han upp i radiointervju hos Lotta Bromé. Man kan tänka sig att det skulle vara svårt att förklara för en italienare vad det här handlar om. När man är van vid Berlusconi.

Lokalt kan jag informera om att Uppsala snart har ett nytt hotell - Radisson Blu - med centralt läge vid Resecentrum. De öppnar med 185 rum i Maj 2012, men redan nu är de ganska färdiga med både byggnad och inredning. Vårt moderbolag UAF äger byggnaden och vi önskar naturligtvis våra nya kollegor all lycka. Vi är lite kaxiga på Akademihotellet och tror inte att de kommer att locka våra kunder i någon större utsträckning.

Helgen är nära och evenemangstips kommer här. Uppsala Internationella Gitarrfestival pågår för fullt, jag besökte själv en konsert i B-hallen i vårt konserthus igår kväll. Tre gitarrister med mycket fint samspel och mycket bra ljud i den fina akustiken. Fler konserter kommer i helgen, tips finns på det lokala annonsforumet Uppsala.com.

Vädret ser ut att bli fint och idag är det Bondens marknad på planen framför stationen. Trevlig helg!

tisdag 11 oktober 2011

Noga med vem som betalar?

Håkan Juholt, som skulle bli den räddande ängeln för socialdemokraterna efter en period med svagt stöd från väljarna, har hamnat i blåsväder. Eller kanske han jagas av mediadrev som det heter. Det kan påverka hans trovärdighet och risk finns att han måste avgå. Men han är ju man, så det kan också tänkas att man vill behålla honom trots ett misstag han bevisligen gjort - det lära vara så att kvinnor döms hårdare.

Det är viktigt att hålla reda på vem som ska betala för boendet, särskilt när man är politiker och vet att massmedia vänder på alla stenar för att hitta lik i lasten. Vi på Akademihotellet lovar att vi ser till att notan för boendet hamnar rätt när man väljer att bo hos oss.

http://nyligen.se/blogg/nm62c8

fredag 7 oktober 2011

Äntligen

Tomas Tranströmer fick äntligen sitt välförtjänta nobelpris och vi på Akademihotellet lyckönskar honom. Glädjande också att han fick det medan han ännu kan glädjas åt det, efter en stroke verkar han vara svag och hans hustru fick hjälpa till med svaren när pressen strömmade in.

Nobelpriset är en av de mest kända svenska institutionerna i världen och vi kan märka att utländska gäster är intresserade av Nobelmuseet och de uppsalaforskare som tilldelats nobelpriset genom tiderna. Det är också en tradition att nobelpristagare efter festligheterna i Stockholm besöker Uppsala för att föreläsa för de vetgiriga uppsalastudenterna. Vi har ännu inte haft någon av dem som gäst på Akademihotellet, men våra grannar Villa Anna har haft äran och vi kan sola oss i deras glans.

På Reginateatern kan man ikväll höra uppsalaprofilen (även om han bor i Spanien) Owe Törnqvist. En del riktigt bra låtar har han gjort och han lär fortfarande kunna roa sin publik. Imorgon lördag är det rockabilly på Katalin, John Lindberg trio spelar. Blåa jeans, rödrutiga skjortor och bakåtkammat hår/hästsvans rekommenderas.

Man kan också ta en lördagsmorgonpromenad till Vaksala torg där det är marknad från tidiga ottan. Trevlig helg.

måndag 3 oktober 2011

Björnmöte

Helgen tillbringades i stugan i södra Hälsingland med svampplockning och - kanske - årets sista bad i sjön. Vattnet har blivit kallt, men värmen i luften består ännu och vi kunde njuta av solvärmen precis innan den sjönk bakom Norrlandsporten.


Björn

Älgjakten pågår för fullt, men det verkar inte störa traktens björnar. Medan vi plockade trattkantareller passerade en björn - som vi inte såg - och lämnade ett stort och rykande varmt visitkort på vägen. Man kunde tydligt se att den ätit mest lingon och blåbär. Troligen hade den bättre koll på oss än vi på den och ansåg att vi skulle få en påminnelse om att den är kung och går där den vill.


Uppsala idag är lite kyligare och man anar att hösten är här. På Akademihotellet har vi ganska fullt just nu, men i helgerna finns rum kvar och det här är absolut rätta tiden för en uppsalaweekend med lite kultur och avkoppling på hotell.

http://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsala

Jag har placerat min blogg i Uppsalabloggkartan.se!