fredag 30 september 2011

Morgonvy

Här kommer ytterligare en färsk bild från min cykeltur till jobbet idag på morgonen. Just innan jag svänger in på Akademihotellets gård från Åsgränd, ser jag domkyrkotornen i morgonljus bakom ärkebiskopsgården. Jag har sett den vyn hundratals gånger och tycker fortfarande att det är vackert.

Man är nog priviligierad som får arbeta på en plats som har så många historiska byggnader och miljöer. Dessutom har den befolkats av ett antal litterära figurer varav Pelle Svanslös kanske är mest känd - han bodde ju på just Åsgränd med sin Maja. För något år sedan skickade jag en inlaga till Kulturnämnden där jag föreslog att en liten bronsfigur av katten Pelle borde placeras här i universitetsparken som en påminnelse om Gösta Knutsson och hans betydelse för att sätta Uppsala på den litterära kartan.

Morgonvy från Åsgränd
Barnböcker har kanske inte lika hög status som vuxenlitteratur, så jag fick avslag på mitt förslag, men jag fick iallafall ett svar från kommunens kulturstrateg. Det kan ju bli aktuellt senare, jag är av naturen rätt envis, så det blir en ny inlaga om något år.

Tips för helgen: Poetry Slam på Reginateatern hela helgen för den som tycker om ord som flödar. Mycket nära för våra hotellgäster. Och ännu närmare: Andrew Canning spelar på Domkyrkans stora orgel lördag eftermiddag kl 15.00. Helt gratis och utan predikan. På Stadsteatern spelas bland annat Tolvskillingsoperan som jag själv med en kollega såg igår kväll. Härlig musik och mycket rörelse på scen.

Mitt vanliga tips att njuta av sköna kvällar på t ex en trevlig uteservering vid ån står sig fortfarande - prognosen säger värme. Trevlig helg!

http://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsala





onsdag 28 september 2011

Sociala medier?

Som alla kan se finns en länk till höger på den här sidan som tar en till Akademihotellets facebook-sida. Den sidan skapade jag för ett par år sedan efter att jag gått en kurs i Marknadsföring via sociala medier. Tanken var väl lite diffust att vi behöver en sida där våra gäster kan skriva, kanske lägga in bilder och ge oss feedback.

Inlägg i debatten om sociala medier....
Det har inte riktigt blivit så, mest för att jag kanske inte ansträngt mig för att marknadssföra den så som jag borde. Man borde gå ut med lite tävlingar och annat spännande som får läsarna mer aktiva och ger oss lite mer information om vad våra kunder tycker om oss.

Mitt tips till läsaren idag är alltså att ge oss lite input på vår facebook-sida, eller kanske lägga in en bild från en hotellvistelse. Jag lovar att vi läser och snart ska jag tänka ut något lämpligt som skulle kunna bli en tävling där man kan vinna - ja, vadå? Jag är tacksam för tips.

tisdag 27 september 2011

Indiansommar

Så här års känner man ibland att det står och väger mellan den varma sommarperioden och den kyliga hösten. Träden är grönare än vanligt så här års tack vare att värmen håller sig kvar. Den här veckan kommer att vara riktigt varm, även på kvällarna, så den som tycker om uteserveringar ska passa på.

Min text blir kort idag, lägger istället in en bild som jag tog igår morse klockan sju när jag var på väg genom ekebydalen på cykel. Dimman lättade och solen försökte tränga igenom och jag stannade cykeln för att fånga ögonblicket. Hade man skymtat några rådjur i diset - dom ser man ibland - så hade bilden varit prefekt.

fredag 23 september 2011

Västkustskt

Åter i lugna Uppsala efter ett par dagar på en konferens i Göteborg. Det är en härlig stad med många storslagna vyer, breda avenyer och gamla fina hus. Dessutom lär göteborgarna vara ett trivsamt släkte, kanske som Ingvar Oldsberg och Håkan Hellström. Vi strövade lite i det milda vädret upp- och nerför Avenyn för att känna av stämningen och det verkar stämma, de vi mötte var trivsamma och glada.

Bokmässan pågår så det var mycket folk i stan och fullbelagt i hotellen i stan. Vi hade turen att få rum på ett stort hotell intill Centralen där priset per natt i enkelrum var 2295kr. Rummet var stort och skönt, TVn var stor och det var tyst på natten. Alltså sov jag bra och jag fick en utmärkt frukost, men nog är det väl mycket pengar för att få sova.

Mitt favorithotell i Uppsala, Akademihotellet, har priser på en mycket behagligare nivå. Där kostar enkelrummen 980kr en vardag. De är mindre, TVn är mindre, men sängarna är sköna och man kan sova gott. Frukosten är också mindre, men den har hög kvalitet och vi får mycket beröm för den.

Fredag idag, alltså ska det bli evenemangstips. Imorgon kväll kan man se Cirkus Cirkör på Regina - det ska jag själv göra med min familj. Har man spenderbyxor på kan man prova den nya restaurangen i centralstationen som jag skrev om förra veckan - antingen bara en öl, en fika eller en a la carte. Men ring och boka, de verkar vara populära.

Pub 19 på Svartbäcksgatan är ett trivsamt ställe och de brukar ha musik på lördagskvällar. Inget är annonserat just nu, men man kan ju chansa lite och se vad som kommer. Deras gulaschsoppa tillsammans med en mörk Staropramen kan jag rekommendera till alla som råkar gilla just sådan mat och dryck. Trevlig helg!

måndag 19 september 2011

Bra konferenslokal i Uppsala

Dagens blogg kommer att ägnas åt ett reklaminslag. Tidigare har jag försökt smyga in reklamen i en mera allmänt skriven text, men idag blir det inget smygande. Vi på Akademihotellet har fem kurslokaler med tillhörande konferensservice. Fyra av dem ligger i samma byggnad som hotellet på Övre Slottsgatan 5. Den femte, som är den bästa, ligger i Clasonska Gården på Övre Slottsgatan 1.

Vi kallar den Clasonsalen och den rymmer ca trettio personer i U-sittning. Lokalen är ljus och luftig med fönster mot Carolina på ena sidan och mot Odinslund på den andra. Internet, dataprojektor mm finns förstås.

Till lokalen hör också kaffeutrymmen och två grupprum, ett mindre mot gatan och ett lite större på hörnet mot Slottsbacken. Det senare är ett nytillskott som vi just nu iordningställer så att det kommer att rymma ca tolv personer runt ett konferensbord.

Den lokalen vill jag varmt rekommendera till alla som söker en trivsam konferenslokal med bästa läge mitt i stan, p-platser, gott om grupputrymmen och mysiga fikalokaler. Huset den finns i har en historia från 1698 då det ritades och byggdes av Olof Rudbeck. Sedan har det varit landskansli, posthus, professorsbostad ("Clason") och kontorslokaler. Man kan lätt hitta modernare lokaler, men känslan som finns i gamla byggnader är väl värd att bevara och ger speciell karaktär åt kurser och möten. Välkomna!

torsdag 15 september 2011

Synas på nätet

Vi som driver hotell blir ofta uppringda av säljare som vill erbjuda oss presentation på deras fantastiska websida. Ofta har de ett försåtligt sätt att framställa sin sak: Vi ska bara kolla du och jag att dina uppgifter sen tidigare stämmer - har du en minut? Jag brukar fråga om jag har avtalat om införande med dem sedan tidigare och då brukar de dra på svaret eller hitta på något om gratiserbjudandet jag fick för ett år sedan. Värdet av deras tjänst för vår marknadsföring är svårt att bedöma, men ofta ganska litet.

Självklart är det helt nödvändigt för oss att vara lätta att hitta för den som söker kurslokaler eller hotell i Uppsala. Kataloginföranden har vi slutat med helt, våra målgrupper är ganska vana nätanvändare.

Som alla vet är Google den absolut mest använda söktjänsten och Akademihotellet kommer upp bland de tio första träffarna när man googlar "hotell uppsala". Den platsen kan vi inte köpa, den måste man förtjäna.

Ingen vet säkert hur Google indexerar och rankar webplatser, men säkert är att man ska ha en välstrukturerad websida och ha många länkar in för att rankas högt. Man bör också uppdatera och aktualisera sin webinformation ganska ofta.

Igår hade jag besök av en säljare från den lokala webplatsen Uppsala.com där vi finns med. Den typen av tjänster tror jag kan ha framtiden för sig - de har ju lite bättre förmåga att samla och presentera lokala företag, eftersom de finns i stan. Dessutom ger de oss lite google-poäng. Är det nån som tycker att jag skriver om Google som om det vore något levande och inte bara en sökrobot?

http://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsalahttp://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsala

tisdag 13 september 2011

Underhållning på hotell

När man reser ensam och övernattar på hotell kan TVn vara ett trevligt sällskap när man inte har ork för annat. Vi på Akademihotellet har åtta kanaler, svenska och internationella, för att så många som möjligt ska hitta något som intresserar dem. Däremot har vi inte betalkanaler och vid entrén till hotellet kan man se den dekal som visar att vi är ett porrfritt hotell.

Gränsen mellan tv-utsändningar och internet video håller på att försvinna och snart är den tablå-styrda tv-kvällen ett minne blott. Det fanns en tid när man hade så få tv-kanaler att man visste att kollegorna vid kafferasten troligen hade sett samma program som man själv. Nuförtiden hör det till ovanligheterna att enstaka program har så stor spridning, möjligen med med undantag för kändislekar typ "Let´s dance", men där finns å andra sidan inte särskilt mycket intressant att diskutera.

Bor man hos oss har man fritt internet i rummen och kan alltså välja bland de oräkneliga webplatser som finns på nätet. Själv tycker jag att Svt Play är en utmärkt service med stort utbud. En annan intressant tjänst är de gamla svenska journalfiler man kan se på Filmarkivet. Där finns ett stort urval av filmer från förra seklet, på den tiden när filmskapande var ett hantverk och filmtittande ett exklusivt nöje

torsdag 8 september 2011

Kulturnatt i Uppsala

På lördag inträffar årets största kulturhändelse alla kategorier i Uppsala, den årliga Kulturnatten. Då finns evenemang av alla tänbara sorter utspridda på ett stort antal ställen och lokaler i stan. Det har nästa blivit mer än vad man klarar av att sätta sig in i, programbladet blir längre för varje år.

Som jag nämnt tidigare har vi öppet med Konst och Café på Akademihotellet mellan 15 och 20. Vi har också bästa tänkbara utgångsläge för den som vill besöka Uppsala och delta i evenemangen. Härifrån kan man promenera till de flesta ställen som är aktuella och våra helgpriser är inte dyra.

Varför inte till exempel prova på Qui Gong i Botaniska trödgården redan kl 11.00 på lördag förmiddag? Då kanske man kan få den själsliga balans som krävs för att orka med alla de aktiviteter som lockar under dagen.

fredag 2 september 2011

Nyöppnad krog

September har börjat och sommarn är snart slut. Uppsala är fint vid den här tiden, stadens puls ökar när studenterna kommer tillbaka efter sommarledighet och det finns många som trivs med att bara strosa runt på stan och betrakta folklivet.

Vädret blir fint även den här helgen och bryggorna utmed ån och alla uteserveringar kommer att fyllas till långt in på kvällarna. Nästa lördag, den 10 september, är det Kulturnatt i Uppsala. Då är det möjligt att prova på alla tänkbara former av kulturyttringar på många lokaler och platser i stan. Här på Akademihotellet har vi som vanligt öppet med Café och konst i våra kurlokaler från 15 - 22.
Vi brukar låta lokala konsthantverkare och konstnärer ställa ut och sälja sina alster i våra lokaler och samtidigt marknadsföra oss genom att uppsalaborna lockas in att se sig om. Man kan titta in bara för en fika och sedan vandra vidare utmed Övre Slottsgatan.

Lasse Svenssons krogimperium öppnade sitt senaste tillskott, ett riktigt flaggskepp, den 1 sepetember, dvs igår. Det är den anrika stationsbyggnaden som efter renovering blivit en kontinental restaurang och bar. Bästa tänkbara läge och brett utbud utlovas och det kan väl vara ett av dagens helgtips.

Folkmusic med flera band blir det på Hijazz vid stationen från kl 20.00. Lördag och söndag kan man gå på cirkus vid Gränby centrum, ett lite gammaldags nöje som kan vara trevligt för den som gillar akrobatik. Trevlig helg tillönskas.