måndag 30 maj 2011

Bergmans gränder

Den som besöker Ystad kan gå en Wallander-promenad, på Söder i Stockholm kan man gå en Svalander-promenad och i Uppsala bör man gå en Bergman-promenad. Den store regissören har ju ett förflutet i Uppsala och dessutom spelades hans storverk Fanny och Alexander in här på 90-talet.

Turistbyrån hara skapat en bra sida med beskrivning av de viktigaste gatorna och byggnaderna man bör se. Där finns också en bra karta och på den kan man lätt se att bästa utgångspunkten för Bergmanturisten är det lilla trivsamma Akademihotellet. Därifrån är det bara några minuters promenad till de viktigaste sevärdheterna.

Bergmanbakelser och liknande tror jag inte finns, men i hotellets närhet finns också ett antal cafeer och restauranger för den som tycker om att äta ute. Och just nu är det värme på gång igen så att äta utomhus kommer att vara populärt de närmaste dagarna. Vi rekommenderar en stadssemester i Uppsala under Kristi Himmelsfärdshelgen.

torsdag 26 maj 2011

Varning

Imorgon fredag den 27 maj ska man tänka sig för om man rör sig i närheten av universitetshuset, särskild om man är skotträdd. Hemvärnet har årets viktigaste dag, de får nämligen släpa fram gamla kanoner ur förråden, ställa upp dem vid universitetshuset och rikta dem mot domkyrkotornen.

Sedan ska det laddas och skjutas så att krutröken står tät vid Åsgränd. Den här proceduren har upprepats två gånger om året under åtminstone ett par hundra år och domkyrkotornen står kvar, så vi tror att de skjuter lösa skott. Och tur är det eftersom den största klockan, som väger sju ton, ska ringa under tio minuter från klockan 8.00 samma dag.

Det finns som tur är en anledning till ringandet och skjutandet. Två gånger om året har universitetet promotionsdagar då man korar nya doktorer och jubeldoktorer och traditionen bjuder att det ska uppmärksammas med oväsen av värsta slag. Personer med svaga hjärtan och hundägare bör alltså hålla sig på avstånd imorgon.

Akademihotellets gäster får en särskild skriftlig varning vid receptionen, så att de inte helt ovetande hamnar mitt i skottlinjen. Redan kl 7.00 hörs de första skotten, vilka skjuts från Slottets norra torn, sedan fortsätter kanonaden 12.50 från universitetsplanen. Akademiska traditioner i all ära, men nog skulle man utan alltför stor ansträngning kunna tänka ut trevligare sätt att skapa feststämning i stan. Hemvärnet har säkert andra talanger, utskänkning av militärens berömda ärtsoppa från en grön trossvagn till exempel skulle bli mycket uppskattat av gäster till promovendi (där kom ett akademisk ord som betyder de män och kvinnor som ska få sin doktorsexamen, därefter är de promoti).

http://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsalahttp://bloggkartan.se/registrera/25815/uppsala

tisdag 24 maj 2011

Växelbytet klart

Gårdagen gick i telefonins tecken - vi bytte samtliga telefoner i hotellrummen och kopplade in den nya växeln på nätet. Och det gick bra! Åtminstone har vi inte ännu märkt att något inte fungerar som det ska. Nu använder vi inte längre de gamla kopparledningarna som vi hyrt av Telia i så många år. Trafiken går nu genom en hyrd dataledning istället, vi får hoppas att inte samtalen blandas ihop på vägen.

Den som ringer vår reception nu får ett svarsmeddelande om vi har kö och kopplas fram när en ledning blir ledig. Vi har också fått ett antal andra smarta funktioner som vi ska lära oss använda så snart som möjligt.

Jag vill också framföra ett stort tack till leverantören Stefan på Linkcomm och teknikern Conny på Relacom som gjort ett heroiskt arbete med att hålla reda på allt som ska ändras och kopplas om. Det är guld värt när de som säljer en teknisk lösning också tar ansvar för att det fungerar som det ska.

fredag 20 maj 2011

Flower Power

Carl von Linné var en uppsalabo som lyckades bli en av de mest kända alla kategorier. Mer känd än både Gösta Knutsson och Owe Törnqvist. För fyra år sedan firade vi trehundraårsminnet av hans födelse med en linnévecka och många stora arrangemang.

Nu är det dags för Flower Power days som pågår 20  - 23 maj - start idag alltså. Internationellt är kanske Linné den allra mest kända svenska vetenskapsmannen.
Före honom rådde stor förvirring och oordning i naturen, men han lyckades tänka ut ett system för att organisera allt, åtminstone växterna. Sexualsystemet, där man räknar ståndare och pistiller för att klassificera växter, blev allmänt accepterat av botaniker i hela världen.

På Linnes Hammarby, strax utanför Uppsala österut, kan man på söndag kl 18 avlyssna en konsert på kantele, ett gammalt finskt stränginstrument som är vackert att höra. Om jag inte skulle tillbringa helgen i Hälsingland vore det ett av mina favoritval.

Som alternativ till Linnéprogrammet kan jag nämna Schottis-SM som går av stapeln på Disagården i Gamla Uppsala med start redan kl 09.00. Landshövding Egart - vår mest anonyma landshövding hittills - kommer att invigningstala. Om han sedan deltar i dansen vet jag inte, men då kanske han skulle bli lite mer allmänt känd.

Väderprognosen för helgen lovar sol och behaglig temperatur så mitt bästa tips kanske ändå är att bara njuta av grönskan, fågelsången och alla glada människor som flockas på uteställen och utmed åns stränder. Akademihotellets grannar Williams Pub har jag nämnt tidigare som förslag för hotellgäster som bara vill gå några steg för att få något att äta eller dricka. Deras nya trädäck på gården har inte varit välbesökt hittills, men jag tycker vi ska ge dem en chans. Trevlig helg!

torsdag 19 maj 2011

Starten på dagen

Att i lugn och ro få sitta ner i frukostmatsalen, kanske med en dagstidning för att njuta sitt morgonkaffe är viktigt för Akademihotellets gäster. Det kan man se i utvärderingar och kommentarer som vi får från avresta gäster. Lugn sömn i en skön säng och god frukost är centralt för oss, eftersom vi vet att just det är viktigt för våra gäster. Viktigare än en minibar på rummet - som vi inte har - eller betal-TV-kanaler som vi inte heller har (vi har 8 utvalda kanaler).

Vår husfru Susanne sätter en ära i att duka frukosten så att det ser riktigt lockande ut med färsk frukt och bär, olika sorters flingor och mysli, färskt bröd av olika slag och ett antal fräscha pålägg. Vi är ju ett ganska litet hotell så det blir inte storslaget som på de stora affärshotellen, men vi vet att den buffé vi serverar är mycket uppskattad och många gäster blir positivt överraskade. Vi är ju ändå på en trestjärnig nivå.

Den avkopplande stunden vid frukosten ska vara starten på en bra dag så det är viktigt att man tar sig tid med den innan arbetet börjar. Och vi är alltid tacksamma för att få synpunkter och kommentarer på vår frukost från gästerna, det är så vi kan bli ännu bättre.

onsdag 18 maj 2011

Naturen i stan

Vi är många som njuter intensivt av den här försommartiden. Grönskan kommer tillbaka, göken kan höras om man har tur, fågelsången är intensiv och alla blommor är som allra finast. Det har inte gått så lång tid sedan snötäcket var tjockt och nätterna kalla, hur kunde det försvinna så fort?

Igår kväll - utsikten mot kyrkan från vår granne Williams Pub.
 
Akademihotellets gäster verkar också njuta, särskilt av de sköna morgonstuderna. De tar med sig kaffet och mackorna till vår sköna uteplats på gården där man kan skåda upp mot domkyrkotornen och lyssna på koltrastar. Har man tur kan man få en skymt av tornfalkarna vid Domkyrkan sägs det.

Staden är kanske lika full av växter och djur som naturen på landet, vi måste bara komma ihåg att ta in det. Man måste ju titta upp om man ska få se rovfåglarna som cirklar runt och vill man se hararna på kyrkogården eller i parken måste man vara tidig. En del av våra gäster tar på sig joggingskorna och springer en tidig löprunda utmed Fyrisån, de får säkert en skön början på sin dag.

Vill man inte springa i ottan kan man ju alltid strosa lite på kvällen, det har sin tjusning och då har ju dessutom alla uteserveringar öppet om man skulle råka bli sugen på något att äta eller dricka.

måndag 16 maj 2011

Sökningar på nätet

Många av oss som ibland letar lämpliga hotell när vi ska ut och resa har stor nytta av Internet. Turistkataloger med listor på hotell för varje ort används knappast längre, de åldras snabbt och är svåröverskådliga.

De som hittar Akademihotellets websida har vanligtvis använt sig av Google och skrivit in sökorden hotell och Uppsala. Då får man upp en träfflista och vår länk brukar ligga bland de sju första träffarna av Uppsalas totalt cirka tjugoen hotell. Eftersom Google i sin vishet inte låter oss veta exakt hur rankingen i listan går till, kan man inte lägga beslag på förstaplatsen för alltid - som alla skulle vilja - utan man får acceptera att åka upp och ner ibland.

Om man redan vet att man vill bo Akademihotellet och skriver det som sökord får man cirka 12 500 träffar med Google. Nummer sex i den träfflistan är den här bloggen och min förhoppning är naturligtvis att man ska frestas att klicka på den för att se vad den kan innehålla.

I den listan hittar man också ett antal bokningstjänster för hotell där vi finns med samt andra sidor, bloggar och annat där någon har nämnt oss. Vi hoppas naturligtvis att de som nämner vårt namn har haft goda erfarenheter av att bo hos oss och ger oss gott betyg. Det är en av de stora utmaningarna med Internet - vi måste vara beredda på att allt våra gäster upplever hos oss kan komma att läsas på nätet, och därför är det kanske enklare nu än någonsin att leta och jämföra hotell.

På Booking.com toppar vi listan över de trestjärniga hotellen i Uppsala när det gäller omdömen från gäster och det är vi naturligtvis stolta över. Vi vill synas i så många sammanhang som möjligt för att gästerna lätt ska hitta oss, men för den som vill använda ålderdomlig kommunikation går det bra att bara ringa vår reception på 018 - 15 51 90.

tisdag 10 maj 2011

Njut av värmen

Dagens blogg blir kort och kärnfull. Den innehåller egentligen bara en stark rekommendation till alla som har turen att bo i Uppsala - somliga kanske till med tagit in på Akademihotellet - och har känsla för vad som är viktigt i livet.

De varma kvällar vi har just nu bör absolut avnjutas med grillning i trädgården, en öl på en uteservering, en promenad i Hågadalen, en tur på en mälarbåt eller något liknande. Näktergalen kan ha kommit till Hågadalen, men annars duger koltrasten bra och han finns överallt.

måndag 9 maj 2011

Telefoni

Den tekniska utvecklingen inom telefoni går snabbt. Vi på Akademihotellet har - som jag bloggat om tidigare - länge funderat på hur vi ska göra med vår gamla hotellväxel av märke Fenix, årgång 1991. Den har tjänat oss väl, men vi märker att behovet av telefon i hotellrummen minskar stadigt och ett av våra alternativ har varit att ta bort hotelltelefoner - de flesta har ju mobiltelefoner - och skaffa en liten kontorsväxel.

Min nya telefon - rummen får en lite enklare variant
Samtidigt vet vi att en mobiltelefon kan ladda ur, en del gäster kanske inte ännu har en sådan och vi vill hålla en hög nivå på service och säkerhet. Därför har vi beslutat att ersätta Fenixen med en sprillans ny Panasonic inklusive telefonapparater till alla rum. Den ger oss en hel del nya möjligheter, bl a kan vi ha svarsmeddelande och kö i receptionen.

Växeln är på plats, kontorstelefonerna är utplacerade och installerade och det som återstår är själva porteringen - våra nummer flyttas till den nya växeln. Sedan ska allt fungera. Vi hoppas att våra gäster ska uppskatta att det står en snygg telefon på bordet även om de inte ringer med den.

fredag 6 maj 2011

Fånga kvällen

Fredag igen, favoritdagen. Om man skulle införa åttadagarsvecka föreslår jag en till fredag, det skulle bli populärt. I det gamla sovjetimperiet lär man ha försökt att införa tiodagarsvecka för att att öka produktionstakten, men försöket avbröts eftersom missnöjet var kompakt. Vi har troligen en sjudagarsgen i vårt dna som styr oss.

Mina egna planer för helgen innefattar att tillsammans med vänner avnjuta Phontrattarnas årliga vårshow följt av en god middag. Har vi tur kan det bli uteservering - väderprognosen är god. Uppsalas centrala delar på våren med de nya träbryggorna längs åkanterna är en behaglig upplevelse. Mycket folk i rörelse, många små uteställen av olika typer och mycket grönska längs ån. Den som läst mina tidigare inlägg vet att jag har en stark uppfattning om betydelsen av känslan i det gemensamma rummet i staden.

Den som vill ha lite blues, lite god mat och en öl i trivsam miljö kan gå till Hijazz i gamla centralen ikväll. Det finns också ett par nya filmer som kan vara sevärda på Filmstaden, men en skön vårkväll känns det som en dålig rekommendation. Tids nog kommer hösten och då kan man behöva många biokvällar.

Har man turen att bo på Akademihotellet kan man slå sig ner i vår grannpub Williams´ nya uteservering inne på gården. De har både mat och ett stort sortiment ölsorter. Man kanske till och med vill låna boulekulor på hotellet och ta ett parti nere i Odinslund före maten så smakar det bättre. Här höll jag på att tillägga carpe diem, men hejdade mig i sista stund, det låter lite för krystat. Men trevlig helg vill jag tillönska!

torsdag 5 maj 2011

Uppsalas trafik.

Trafikplaneringen i Uppsala är inte särskilt lyckad. Vi är ganska många som har den uppfattningen och det är alltså knappast kontroversiellt att påstå. Just nu är det lite extra krångligt eftersom Islandsbron, en av de alltför få broarna över Fyrisån, är avstängd för biltrafik under sommaren när reparationer pågår.

Strora mängder genomfartstrafik passerar genom staden på ganska smala och olämpliga gator. En av de smalaste är Övre Slottsgatan där vi på Akademihotellet håller till. Läget är bästa tänkbara, men vi skulle gärna ha en cykel- och gågata utanför, det skulle ge oss friskare luft och mindre ljudstörningar.

Själv är jag inbiten cyklist och ser från mitt kontorsfönster varje morgon ett stort antal bilar med bara en person, troligen på väg till jobbet. Ganska många av dem kunde säkert utan att förlora så mycket tid skaffa sig en bra cykel för att ta sig för egen maskin till jobbet. Då kanske de skulle må bättre dessutom, jag tror på vardagsmotion för bra hälsa. Trappor i stället för hiss, cykel istället för bil ger mycket motion.

tisdag 3 maj 2011

Kulturtanternas Uppsala

Uppsala har överlevt valborgsfirandet ännu en gång och nu återstår några veckor innan studenterna lämnar stan för sommaruppehållet. Just nu är det en kall period med snåla nordliga vindar som tvingar fram långkalsonger och täckjackor igen. Och i påskas var det full sommar.

Augsburgska skåpet i Gustavianum
Uppsala som besöksmål på sommaren är mest intressant för dem som söker en lugn miljö med intressant historia nära storstaden . Frånvaron av studenter ger staden ett lugnare tempo, men uteserveringar och nyrenoverade åkanter har gjort stadens centrala delar attraktiva för besökare som gillar äldre städer.

Jag brukar alltid rekommendera ett besök i Gustavianum, universitetsmuseet, för den som är det minsta historiskt intresserad. Särskilt Augsburgska skåpet kan man titta på och begrunda länge och man bör utnyttja möjligheten att få en kunnig guide som berättar engagerat.

Det sägs att den genomsnittliga sommarbesökaren i Uppsala är en kvinna i åldern 50-60år med intresse för kultur och historia. Hon sitter dessutom gärna på en trevlig uteservering med ett glas vin och något gott att äta. Om hon också tar in på Akademihotellet för att få bästa utgångsläge för sina vandringar i staden tror jag att hon kan räkna med en lyckad stadssemester.