onsdag 22 december 2010

Fridfull jul

Trogna bloggläsare har naturligtvis noterat att det har varit ett par dagars uppehåll i skrivandet och jag kan bara erkänna att jag har prioriterat hårt arbete framför bloggandet. Diverse möten, implementering av vår online-bokning, färdigställande av de renoverande rummen, lunchnöte med ledningsgruppen är några av de uppgifter jag ägnat mer tid än bloggandet. Idag stänger vi receptionen för helgen och jag har tänkt mig en lite lugnare dag - bara vi får leverantören av de nya sängarna att leta fram dem och se till att kommer hit.

Julfriden ska alltså sänka sig både över Akademihotellet och resten av världen, även om den tar sig lite olika uttryck på olika platser. Huvudstadens gator och julmarknader var märkligt glest besökta i helgen trots bara några dagar kvar till jul. Bombattentatet på Bryggargatan skrämmer många - vi fick en påminnelse om hur livet ser ut på många platser i världen. Min tanke är att vi ska hålla fast vid vårt öppna samhälle och inte låta en enskild händelse skrämma oss från gatorna.

Konstigt nog har många undrat varför inte Säpo kunnat signalspana bättre för att fånga in en blivande terrorist i sina nät och man kan få se Säpochefen sitta i TV och försvara det öppna samhället och varför han inte ska ha ökade befogenheter att bevaka privat kommunikation. För någor år sedan var det en stark opinion mot att Fra skulle tillåtas signalspana på nätet. Opinioner svänger snabbt....

Oroväckande händelser påverkar inte det faktum att hotellet ska ha några dagars vila för att öppna igen den 6 januari 2011 med förnyad och utvilad personal, nytt onlinebokningssystem och fräscha rum. Vi har haft ett fantastiskt år med fler gäster än någonsin tidigare och jag önskar alla mina läsare God Jul och Gott Nytt År!

fredag 17 december 2010

Uppsala Arena

Vårt lokala hockeylag Almtuna IS spelar sina hemmamatcher i Gränby ishall. Den börjar bli lite till åren och nu finns planer på att bygga Uppsala Arena som - om allt går i lås - ska stå färdig om ett par år. Placeringen blir i den östra delen av Uppsala, nära E4an, för att underlätta för inresande publik.

Ett bolag har bildats med Vd Staffan Littmarck och kommunen har tecknat samarbetsavtal med dem. Naturligtvis är det här en politisk tvistefråga - annat är inte möjligt i Uppsala - och det kan dröja innan beslut om byggstart kommer.

Den nya hallen ska rymma 8500 åskådare vid idrottsevenemang och upp till 10000 vid musikevenemang. Vårt ganska nya konserthus rymmer 1180 åskådare och får alltså nu en konkurrent med mycket större kapacitet, men kanske delvis andra målgrupper. Globen har ca 12500 platser och Uppsala Arena blir säkert en konkurrent till den, även om bygget inte blir lika spektakulärt.

Annars kan man tycka att just spektakulära byggen verkar vara viktiga om man vill stärka ett varumärke i besöksnäringen. Det finns ju ett antal exempel på byggnader med extrem arkitektur som starkt förknippas med sin geografiska placering. Turning Torso i Malmö, Operan i Sydney, London Eye, Eiffeltornet i Paris och Silon i Norrtälje.

Uppsala har ju sin Domkyrka, men en spektakulär Arena nära E4-genomfarten skulle kunna bli ett nytt landmärke som stärker vår förmåga att synas i konkurrens med Stockholm. Varför inte låna ritningarna till Globen och ställa ett kors på toppen - då har vi Upplands Landskapsvapen synligt över slätten på flera mils avstånd.

Nog med funderingar. Akademihotellet har gott om rum just nu och det beror väl mest på att de flesta stannar hemma och planerar för en fridfull jul.

torsdag 16 december 2010

Mer jul

Rejält snöväder i Uppsala idag och mer ska komma. Kan bli ett bra jullovsväder för alla barn. Och de som inte gillar snön åker ju söderut nuförtiden, det lär bli fler och fler som flyr från julångesten och vintervädret. Man får hoppas att de har det bra i värmen och aktar sig om de snorklar - man kan lätt bli biten.

Ett av de viktigaste uppdragen man har som chef är att köpa julklappar åt personalen. Det har blivit en tradition som jag tror är uppskattad. Och som alla andra är jag ständigt på jakt efter den perfekta julklappen - dem som alla vill ha och som inte är dyrare än att Skatteverket kan godkänna den. Akademihotellets personal får den i år. De läser nog inte min blogg, så jag kanske kan berätta vad det är, men - jag tror jag väntar.

Helg snart igen och ett tips för den som vill roa sig kan vara Göran Engmans julshow kl 19 på Stadsteatern t o m 18 december. Han lär ha fått med PJ Proby, en sextiotalshjälte.
Fredag eftermiddag är det Bondens julmarknad vid Saluhallen: Bonde söker kund.

onsdag 15 december 2010

Juluppehåll snart

Fyrisån håller på att frysa till och snart åker vi skridsko på Mälaren. Kylan håller i sig och en kall, vit jul närmar sig. Man kan bara glädja sig åt att det är vackert med allt det vita och tänka att kylan är mycket bättre än snöblask. Det här blir en vinter att berätta för barnbarnen om.

Akademihotellet håller värmen och utsikten mot domkyrkan är strålande i det klara vädret. Nästa vecka, den 22 december, stänger vi för ett par veckor och öppnar igen den 6 januari 2011. Däremellan ska vi ha fullt i hotellet av innebandyspelare som spelar Storvretacupen 27-29 december. Ett av årets största event i Uppsala och inte särskilt mycket känt bland folk i allmänhet. Över 10 tusen spelare var det förra året. De sprider sig i stans alla idrottshallar och de flesta sover nog i klassrum.

Sen får vi lite ledigt några dagar då vi förbereder oss för det nya året. Då har vi våra sju nyrenoverade rum klara och det är dags att börja fundera på nästa renovering. Vi ska också lägga ny matta i serveringen under juluppehållet. Ett hotell ska alltid hållas efter för att ge en jämn och bra standard till gästerna.

måndag 13 december 2010

Celebert besök

Nobelfestligheterna har många traditioner. En av dem är att nobelpristagarna besöker Uppsala efter det stora firandet i Stockholm. Uppsala universitet har haft ett antal forskare som belönats med nobelpris och det är naturligt att nya pristagare gör ett besök för att föreläsa här.

Nu på förmiddagen kommer alltså pristagarna i ekonomi och kemi för att hålla föreläsningar om sin forskning. För min del hade fysikpristagaren varit mer intressant att lyssna på - det nya materialet grafen är ju otroligt spännande även om man inte är fysiker. Bara en atom tjockt och ändå kommer inte gaser och vätskor igenom! Tvåhundra gånger starkare än stål. Det här borde kunna bli en produkt som påverkar vår vardag om några år tror jag. 

Skulle det vara så att nobelpristagarna behöver nattlogi med centralt läge är de mycket välkomna att bo på Akademihotellet. Liksom i somras skådspelaren Daniel Craig kan de också räkna med att vi inte tar betalt av sådana celebriteter. Nu blev det ju så att Mr Craig av någon anledning inte dök upp och det gör kanske inte nobelpristagarna heller om de inte går vilse på väg till vårt grannhotell som kanske är mer på nobelnivå....

Alla andra gäster som inte ännu blivit belönade med nobelpris är naturligtvis fortsatt välkomna att ta in hos oss på Akademihotellet. Vi kommer visserligen att ta betalt, men till dem som räknar med att så småningom komma ifråga för nobelpris kan jag utlova att de då är välkomna tillbaka som gratisgäster. En natt

fredag 10 december 2010

Nobelhelg med Lucia

Dags för lite tips till helgen: Ikväll kan man avnjuta Luciakonsert i Domkyrkan 19.30. Det brukar bli både fullsatt och gripande. Heliga Trefaldighetskyrkan ligger ännu närmare Akademihotellet, och där är det Luciakonsert kl 18.00. Man kan alltså hinna båda om man är lagd åt det hållet.

På söndag blir en gnistrande klar vinterdag och då kan det vara bra med en lång promenad till Hågaby där man kan fika och dessutom lyssna på musik om man kommer vid 14-15-tiden. Kent Wennman som driver stället har blivit nominerad till årets upplänning och det är han väl värd.

Ett annat fikaställe som är värt ett besök är Wästgöta Nation vid Västra Ågatan. Gripande vackert litet hus och utmärkta mackor. Stora dessutom. Öppet lördag från 11 och man behöver inte vara student.

Sen är det ju alltid bra med lite bio.  Svinalängorna är aktuell just nu och Filmstaden är bara några minuters promenad från Akademihotellet. Vill man sitta hemma med TVn kan man avnjuta nobelmiddagen tillsammans med kungen och drottningen.

torsdag 9 december 2010

Ordning och reda

Ett hotell måste - som alla andra företag - ha bra ordning på sina rutiner och hålla sig till lagar och förordningar. Våra revisorer från Pricewaterhouse Cooper besökte oss idag. Man blir alltid lite spänd inför de frågor en revisor ställer och tänker på vad man eventuellt har dålig koll på. Det är ju en hel del som hanteras i ett hotell och ibland har man lite bråttom.

Revisorns uppgift är ju att ställa just de här besvärliga frågorna, t ex hur vi säkrat alla data i vårt bokningssystem, hur vi hanterar uppgifter i fakturorna, att vi betalar rätt moms mm. Precis såna frågor behöver alla verksamheter utsättas för ibland, det är ju det som gör att vi anstränger oss lite mer för att ha hög säkerhet i rutinerna.

Vi på Akademihotellet är glada för att vi granskas regelbundet och att vi har pålitliga rutiner. Våra gäster ska inte behöva besvära sig med den typen av frågor, men det kan kan ju vara tryggt att veta för kunderna att allt blir genomlyst med jämna mellanrum. Transparens är ett modeord som kommit att användas i många sammanhang och det är nog inte dumt; allt i verksamheten ska tåla granskning utifrån. Vi jobbar alltså vidare och hoppas att våra gäster känner att de kan lita på att vi håller vad vi utlovar.

onsdag 8 december 2010

Jul på hotellet

Vår husfru Susanne och hennes tomtenisse Annie är ganska förtjusta i att pynta för julen, så det första man nu möts av när man kommer in på Akademihotellet är en pyntad gran. Sen är det diverse prydnader och ljusstakar utplacerade på alla möjliga platser i rummen. Trivsamt under veckorna runt jul tycker jag.

De flesta företag har också någon tradition kring julen för sin personal. Många köper julklappar och det är en ständig vånda för alla chefer som känner ansvar för att innehållet i julklappen blir uppskattat. För vad finns det som man säkert vet att alla blir glada av att få - en upplevelse kanske. Det är ju en ökande trend, nu när man vet att de flesta har det de behöver av livets nödtorft - och lite till......

Sen är  det julbordstraditionen. Reklamen börjar synas i september och det är ingen tvekan om att det är en stor business för många restauranger och hotell. En avslutning på verksamhetsåret tycker nog många att det känns som och då vill man ju ha lite trevligt. Sen kanske man inte alltid mår så bra av just julbuffé som inbjuder till hetsätande.

Vi som jobbar på Akademihotellet tänkte istället ha en egen middag, dvs vi tar hem en god catering med skaldjur och fisk som vi äter här på hotellet med något gott att dricka. Fisk blir man bara intelligent av så där finns ingen risk för överkonsumtion.

Sedan tillbringar vi kvällen på den närbelägna Reginateatern där man kan få se Fyra lyckliga män som spelas av några lokala förmågor. En revy med lite musik och komik i gammal god blandning.

tisdag 7 december 2010

Speciella hotell


Burj al Arab, Dubai

Det finns många märkliga och innovativa hotell i världen. Somliga människor vill kanske bo på speciella hotell just för upplevelsen och inte bara för behov av härbärge över natten. Akademihotellet är inte riktigt med i den branschen - vi inriktar oss mer på traditionellt, centralt och trivsamt hotellboende. Naturligtvis är upplevelsen viktig hos oss, men vi kan nog inte erbjuda något extremt direkt. Det skulle i så fall vara att vi är grannar med Sveriges Bästa Hotell.

I Dubai finns världens näst högsta och enda - som det påstås - sjustjärniga hotell: Burj al Arab som är 321m högt. Klassningen är egentligen 5 star de luxe. Billigaste och minsta rummet kostar ca SEK7000 för en natt. Rum finns egentligen inte, bara sviter och den minsta är på 169 kvm.

Vid terminal 5 på Arlanda flygplats finns ett av de ovanligare hotellen i uppsalatrakten. Där står en Jumbojet som byggts om av Oscar Diös som också driver vandrarhem och hotell i Uppsala. Cockpit har inretts som en liten bröllopssvit med alla reglage och instrument bevarade. Man kan tänka sig att bröllopsnatten kan bli mycket speciell om man råkar komma åt startreglaget.

fredag 3 december 2010

Andra advent

Snart helg och dags för lite tips för den som vill ha lite omväxling. Julkrubban i Domkyrkan är en tradition som ju ligger nära för den som råkar bo på Akademihotellet. På lördageftermiddagar kl 15 brukar de ha en orgelkonsert på den mäktiga Ruffati-orgeln. Ett utmärkt gratisnöje för oss som tycker om orgelbrus.

Vill man uppleva något helt annat kan man lyssna på Esters Adventskonsert i Lötenkyrkan ikväll kl 18. Esters orkester består av ett antal vuxna med förståndshandikapp som har en fantastisk utstrålning och inlevelse i sin musik.

På Stadsteatern kan man se Anna Karenina och i Saluhallen är det Wallmans julshow både fredag och lördag. På den lilla Fyrisbion kan man se La Danse - bakom kulisserna på operabaletten i Paris.

Håll med om att det blev ganska bra bredd på mina tips - räcker inte det här får man ta pendeln till Stockholm. Fler tips kan man också få hos Turistbyrån.

torsdag 2 december 2010

Sova gott?

I vårt lokala nyhetsorgan UNT kunde man igår läsa om familjer som väcktes tidigt av att det brann i deras hus centralt i Uppsala. Branden spred sig snabbt, men ingen kom till skada även om det var nära för en av familjerna. De slängde ut kuddar och madrasser på ett tak som fanns fyra meter ner från deras fönster och hoppade sedan för att landa på det hala taket och halka ner mot takfoten. Där hade det slutat illa om inte en byggnadsställning så lämpligt hade räddat dem från att glida över kanten.

December är som alla vet högsäsong för bränder och vi måste alla tänka på hur vi gör med våra adventsstakar och annat som sprider ljus i mökret. Vi ska absolut inte avstå från att tända våra ljus, vi ska bara vara väldigt medvetna om var vi har dem och vad som finns i närheten.

Det känns skönt för mig som hotellchef att kunna säga att vi har mycket bra brandsäkerhet på Akademihotellet. Här kan man sova gott i trygg förvissning om att vårt automatiska brandlarm ser till brandkåren är här på fyra minuter om larmet går. Vi har haft nöjet att testa det några gånger med falska larm, senast var det en mattläggare som svetsade en matta utan att larmet stängts av. Efter fyra minuter stod tre brandbilar utanför vår entré.

onsdag 1 december 2010

Köldrekord

Idag är det nästan ofrånkomligt att ägna några rader åt vädret. Den globala uppvärmningen har inte nått Uppsala, åtminstone inte så att vi märkt av det. Idag har vi ca 20 grader minus och det kommer att stå sig enligt prognosen. Minnet är som bekant kort, men inte har vi upplevt en kyla som den här så tidigt på vintern?


Kall dag i Odinslund - med röda lyktor

Själv är jag inbiten cyklist året runt och kylan är inget hinder, vilket vissa människor tror. Cyklar startar utan problem och det finns sadelskydd av ull. Varma kläder måste man ha, men man slipper sätta sig i en kall bil och förorena luften med tjocka avgaser.

Nu borde det kunna bli isar som håller att åka på ganska snabbt, kanske till och med Fyrisån fryser till. Svanarna och ankorna i Svandammen vid Flustret får se upp - eller kanske se ner - så inte fötterna fryser fast i isen, det lär ha hänt ibland.

Jag kan också berätta att vi på Akademihotellet nu ställt iordning och möblerat de tre rum som renoverats i november. Bild finns på vår facebooksida för den som är intresserad.