tisdag 30 november 2010

Sveriges bästa hotell

Efter den rubriken tror kanske läsaren att det ska komma en säljande text om Akademihotellets förträfflighet. Icke. Vi är ödmjukare än så. Våra grannar Villa Anna däremot har blivit utnämnda till just detta av Dagens Nyheters hotelltestpanel. De har fått reklam i mina spalter tidigare och nu är det dags igen. En av motiveringarna till utnämningen var det fantastiska läget och med 100m skillnad delar vi faktiskt den fördelen.

Villa Anna från Akademihotellets entré

Ett av skälen till att jag är så frikostig med reklam för grannarna är naturligtvis att vi inte tävlar i samma viktklass. Jag hade förmånen att följa renoveringen av den fantastiska byggnaden från 2008 tills det stod klart i november 2009. De har inte sparat på något.

Alla installationer t ex är helt dolda och osynliga, dvs fläkttrummor, elkablar, vattenrör mm har helt gömts undan bakom paneler och lister. Stuckaturer i de höga taken har kopierats och återskapats med stor precision. Golvet på hela bottenvåningen sänktes för att få plats med köket. Alla rum är stora, har stora sängar, stora TV-apparater mm.

Vi gratulerar dem alltså till framgångarna och är ganska säkra på att de snarare stärker än försvagar vår position på marknaden. För hur många tresjärniga hotell kan i sin marknadsföring helt sanningsenligt påstå att de är närmaste granne med Sveriges bästa hotell? Och att man kan bo bekvämt hos oss - i samma centrala läge - för en betydligt mycket lägre kostnad och ha full utsikt över den vackra byggnad som inrymmer Villa Anna.

måndag 29 november 2010

Varumärket Uppsala

Uppsala är en fantastiskt bra stad på många sätt. Den är ganska stor, men känns inte som en storstad. Tillräckligt stor för att ha biografer, restauranger och teatrar så att det räcker för de flesta. Tillräckligt stor för att ha ett av de bästa sjukhusen i landet. Sen är det närheten till Stockholm, på 40 minuter är man där med tåg.

Och behöver man resa längre bort för att få omväxling har vi bara 20 min med taxi till Arlanda. Vad mer kan man begära, lagom stor stad, bästa läget, gladaste stadsborna...

Uppsala Tourism heter det kommunägda företaget som ska sälja oss som turistmål. Under 2010 ombildas de till det nya Destination Uppsala som ska öka antalet besökare och hjälpa oss i besöksnäringen - dit Akademihotellet hör - att få bättre beläggning.

Stora event brukar vara viktigt när man ska ge tyngd till ett varumärke och det skulle vi gärna kunna ha fler i Uppsala. De stora event som jag just nu kan komma på att vi har är Innebandytävlingarna i Storvreta-cupen i mellandagarna, Bandyfinalen i mars, Valborgsfirandet 30 april och Reggaefestivalen i augusti. Med tanke på vår uråldriga historia borde vi också ha Vikingafestivalen.

Vi har ju inte Bohusläns klippor eller Visbys ruiner, men vi har en stad med traditioner och historia, två universitet, en medeltida stadskärna och mycket intressant att se för den som är intresserad av just det.

fredag 26 november 2010

Mer helgtips

Första advent har blivit en helg som för varje år blir mer späckad med evenemang av alla slag. Förr var det "skyltsöndag", dvs den dag när julskyltningen börjar. Det känns lite passé nu när det snarare är i september man måste börja uthärda julreklamen.

Jag tänker tipsa om ett par evenemang som inte är så kommersiella, men har en speciell stämning. Det ena är Bach´s Juloratorium del 1-3 som framförs med full kör och barockorkester varje första advent i Uppsala Domkyrka. Söndag kl 18 är konserten, men man kan också gå på genrepet lördag kl 15. I år finns också en kortversion för barn som inte bör tvingas ner i kyrkbänken för länge - de kan få avsmak för kyrkomusiken då - och den börjar lördag 13.15.

Eftersom jag själv varit körsångare i Domkyrkan och upplevt den mäktiga känslan av smattrande barocktrumpeter och pukor som med en stor kör fyller de höga valven är det en stark rekommendation. Om man gillar Bach förstås.

Annars kan man nöja sig med att avnjuta det traditionella fyrverkeriet till dånande musik som framförs i Botaniska Trädgården kl 16.30 på söndag. Publiken står i backen mot slottet och det är garanterat en mäktig upplevelse. Vårt lokala nyhetsorgan UNT står för arrangemanget. Och som trogna bloggläsare gissat rekommenderas boende på Akademihotellet för den som söker natthärbärge.

torsdag 25 november 2010

Ljus på Uppsala

Nu i helgen avslutas belysningsprojektet "Allt ljus på Uppsala". Ett antal byggnader och offentliga platser är belysta under november månad och bakom projektet står Uppsala kommun i samarbete med lokala företagare och organisationer. En av tankarna är att årets mörkaste månad behöver något spektakulärt för att locka ut uppsalaborna på kvällspromenader för att uppleva något annorlunda. Säkert bra för folkhälsan.

Carolina Rediviva
Projektet genomförs för andra gången och det verkar vara mycket uppskattat av de annars ibland lite kräsna uppsalaborna. Man har kunnat se ganska stora skaror som vandrar omkring i de centrala delarna för att se och uppleva fantasirika installationer av många slag. Stadsmiljön är vårt gemensamma uterum och min egen åsikt är klart positiv till projektet - väl använda skattepengar!

Personlig favorit är det mäktiga laser-skådespelet på Slottets fasad som man kan uppleva inne på borggården. Fantastiskt kreativa ljusprojektioner ger liv till fasaden på ett sätt man inte upplevt tidigare. Kanske synd att det här bara pågår under november, när man nu satsat så mycket på att montera och installera. Jag röstar för förlängning till nyår.

Du som besöker Uppsala har alltså möjlighet att uppleva det här nu i helgen - snö och kyla är inga problem om man har varma kläder, det blir dessutom ljusare och vackrare i snön. Någon kanske undrar var man lämpligen ska bo för att ha nära till alla arrangemang? Jag kanske inte är helt opartisk, men mitt bästa förslag blir Akademihotellet, beläget alldeles intill Villa Anna som är en av de belysta byggnaderna.

onsdag 24 november 2010

Hotellfunderingar

Hotellbranschen är speciell på många sätt. Den tjänst vi säljer - ett lagom stort rum, en skön säng och lite bekvämligheter ska ge gästen en känsla av trygghet och lugn. Man behöver sin sömn. Våra hotellgäster är alla individer med sin egna personliga vanor och önskemål, så vår uppgift är att försöka hitta en känsla i rummen, ett kanalutbud i TVn, en sammansättning av frukostbuffén mm som passar så många som möjligt.

Alla inser lätt att det är inte möjligt att erbjuda ett hotell som passar allas önskemål. Somliga vill ha room service dygnet runt, hotellbar med paraplydrinkar eller pool på taket. Det har vi inte på Akademihotellet. Våra gäster, alltså de som trivs här och kommer tillbaka, har andra prioriteringar. De vill ha ett personligt mottagande, en familjär känsla, centralt läge med promenadavstånd till det mesta, bekväm säng och en varm dusch. Innan de ska sova vill de se lite TV med bra kanalutbud. På morgonen vill de ha en god och välkomponerad frukost med kvalitet, nybakat bröd och varmt kaffe.
Inte på Akademihotellet

När man som vi är ett trestjärnigt hotell är det viktigt att låta gästerna veta vad de får när de väljer oss. Om vi med vår web-information på egen hemsida och alla möjliga andra platser kan kommunicera vad vi erbjuder på ett enkelt sätt kommer vi att få nöjdare kunder. För de flesta är läget den viktigaste faktorn och där är vi svårslagna. Personalens bemötande och servicekänsla kommer också högt och även där har vi goda omdömen.

Kort sagt: våra gäster ska veta vad de får hos oss och om vi fortsätter att leverera det de förväntar sig kommer vi att ha nöjda kunder. Och då trivs de trots att vi inte har någon skybar eller spa-anläggning. Allt det kan man ju få i närheten om man tar en liten promenad.

tisdag 23 november 2010

Vinterstart igen

Den 9 november skrev jag att vintern kom till Uppsala. Det var inte helt rätt - det blev en kort period av snö som sedan i det närmaste smält bort. Idag gör jag ett nytt försök. Den ryska snökanonen från nordost är på väg och väntas till Stockholm och Uppsala idag.

Med anledning av den här - nu helt säkra - prognosen ska dagens blogg handla om vintern i Uppsala. Det är inte särskilt trivsamt klimat under vinterperioden här på slätten, lika bra att säga det på en gång. Ofta är det blåsigt och ganska rått och kylan upplevs intensivare här än längre norrut där den riktiga kylan finns. Vi har också ibland lite långsam snöröjning på våra gator, men det kanske vi inte är ensamma om i landet?


Uppsalas alpinanläggning Sunnerstabacken

Den här bloggen ska ju locka besökare till Uppsala, då ska man väl inte skriva om den jobbiga vintern? På det svarar jag: Fakta ska fram och det finns sätt att ha det ganska bra även här. Skridskotraditionerna är starka i Uppsala och det är absolut något för besökare att prova. Vikingarännet mellan Uppsala och huvudstaden går i februari och då kan man passa på även om man inte tävlar att åka den plogade banan åtminstone till Sigtuna.

Föredrar man skidor eller långa promenader har vi ett vackert naturreservat som heter Hågadalen söder om stan. Där promenerade den store Linné med sina studenter, fast kanske mest på sommaren. Kikarna var dåliga på den tiden så han hade med sig skyttar som kunde skjuta särskilt intressanta fåglar för närmare betraktande.

 Slutligen är vintern rätta tiden för teater och konserter. Utbudet är stort och de flesta av dessa nöjesställen når man lätt till fots om man sökt logi på Akademihotellet.

måndag 22 november 2010

Uppsalaborna och byggandet

Blåsenhus är ett nytt campus inom Uppsala universitet. I ett kvarter nedanför slottet som tidigare kallades Lugnet har man uppfört nya lokaler för i första hand pedagogik, psykologi och kultur/media. I vanlig ordning blev först de lite konservativa uppsalaborna upprörda och skrev insändare om dessa hemska moderna kolosser - alldeles intill Botaniska trädgården dessutom.


Blåsenhus

Nu har de använts i snart ett år och inga protester hörs. Det kan man också säga hör till traditionen: när de väl finns där och man insett att de inte stör miljön så som man trodde innan glömmer man ganska snart. Och tur är väl det eftersom det är nödvändigt för ett expansivt universitet att skaffa sig ändamålsenliga byggnader. Säkert var det lika på 1300-talet: Ska de verkligen behöva bygga en domkyrka mitt i stan och skymma solljuset för oss hårt arbetande borgare?

Ibland kan det vara bra med en folkopinion som ifrågasätter förändringar i stadsmiljön, särskilt när det gäller grönområden som naggas i kanten av bostadsbyggande. Vi vet ju - och det finns det forskning på - att luften blir bättre och vi mår psykiskt bättre om vi ser gröna växter omkring oss. Man ska alltså inte gyckla för mycket med dem som klagar. Däremot måste man vara beredd att acceptera nya byggnader för den viktigaste verksamheten i Uppsala och de bör också få ligga samlat och centralt.

Besökare, svenska och utländska, undrar ibland var universitetet ligger i stan. Frågan är svår att svara på, men lite lättare blir det om man har campusområden som ligger samlade. Det underlättar också för dem att välja hotell. Det finns bara ett som har riktigt bra läge för besökare till universitetet som vill ha promenadavstånd till de flesta institutioner och det är Akademihotellet. Skrivet i all blygsamhet.

fredag 19 november 2010

Jubileum!

Idag är en stor dag. Jag skriver min hundrade blogg. Själv har jag inte räknat, men Blogspot vet. Dessutom har Blogspot koll på att jag som mest haft sjuttio läsare under en dag och att det finns några läsare även utanför ärans och hjältarnas land. Nuförtiden kan ju Google översätta åt dem.

Mina läsare vet betydligt mer om mig än jag om dem. Du som just nu läser mina rader vet att jag jobbar som hotellchef på ett centralt beläget hotell i Uppsala, Akademihotellet. Du kan kanske också räkna ut att jag är en ganska envis person, eftersom jag efter bloggstarten i juni faktiskt har fortsatt med skrivandet. Min ambition har varit att rikta mig till både dem som just nu bor i hotellet och dem som eventuellt kan komma att besöka Uppsala och söker ett bra hotell.

Jag har inte ännu fått några skrivna kommentarer, men eftersom Blogspot vet att jag har läsare vill jag fortsätta med skrivandet. En blandning av hotellets utveckling och liv, egna funderingar och diverse tips om vad man kan göra när man besöker Uppsala. Den som vill ha annat får gärna höra av sig.

Vi har den här hösten en fantastiskt bra beläggning både i våra hotellrum och våra kurslokaler. Självklart är det roligt att jobba när man ser att vi har nöjda och återkommande gäster. En viktig förklaring är också att vi har en personal som ofta får beröm för att de ger våra gäster ett trevligt bemötande och anstränger sig för att alla ska få den service och upplevelse de förväntar sig. Vår husfru Susanne får ofta beröm för sin frukostbuffé som innehåller allt från nyttigheter som frukt och bär till mindre nyttiga men ack så goda croissanter.

Apropå tips kommer här ett rykande aktuellt: Imorgon lördag den 20 november startar försäljningen av biljetter till årets Caprice. För den oinvigde kan jag berätta att det är den traditionella konsert med gästartister som Uppsalas stolthet manskören Orphei Drängar uppför i universitetets aula varje år i december. Biljetterna säljs i universitetshuset och jag kommer att vara där tidigt. Eller åtminstone min hustru. Och ni som behöver natthärbärge vet vart ni ska vända er - två minuters promenad till konserten...

torsdag 18 november 2010

Tips

Det är torsdag, lite grå november och man kan behöva piggas upp med en utekväll. I det gamla stationshuset, som just nu renoveras för att bli finrestaurang, finns också en del som inrymmer den trivsamma puben Hijazz. De har lyckats med konststycket att erbjuda musikunderhållning upp till sex kvällar i veckan och utbudet av stilar är ordentligt varierat. Jazz, rock, pop, folkmusik blandas och likaså blandas lokala musiker med mer etablerade.

Ikväll kl 21 spelar Ess&tre kungar med sångaren Svante Zettergren. Det blir egenskriven musik typ blues och soul mm. Medan man lyssnar kan man avnjuta ett glas vin eller öl - som ju alla vet är bra om man vill vara rädd om sitt hjärta - och kanske träffa någon man känner. Det har väl framgått av tidigare bloggar att jag själv tilltalas av såna här små ställen och jag kommer säkert att vara där.

Vi som har vår verksamhet i Uppsalas centrala delar, för min del Akademihotellet, tycker att staden blir bättre för oss alla om det finns trivsamma miljöer och uteställen som passar olika åldrar och smaker. Studentera har ju sina nationer, men alla är inte studenter och kanske har inte alla råd med fina restauranger och dyra konserter. Ikväll är avgiften 60kr. Väl investerade pengar.

onsdag 17 november 2010

Ackis

Ett av landets största universitetssjukhus, Uppsala Akademiska Sjukhus, kallas allmänt Ackis här i stan. Där arbetar åttatusen personer, varav ca 75% är kvinnor, en inte oväntad siffra när det gäller sjukvården. Varje dag opereras i snitt sjuttiofem patienter och antalet vårdplaster är elvahundra.

Det är alltså en stor arbetsplats och en viktig vårdinrättning och nu är den i kris. Höga chefer slutar, verksamheten är underfinansierad anser många och allmän oro sprids i personalen. Att inte kunna ge den vårdsäkerhet och kvalitet som man anser att skattebetalarna har rätt till är stressande för läkare, sköterskor, chefer och alla som känner stort ansvar för sitt arbete. Landstingspolitikerna har nu en stor uppgift framför sig: att sprida hopp och arbetsglädje till alla dem som gör sitt bästa för att vården till patienterna ska ge så bra resultat som det är möjligt.

Som traditionen bjuder har man bestämt att en konsult ska få i uppdrag att analysera problemen och ge förslag på åtgärder för att återställa personalens och skattebetalrnas förtroende. Det blir intressant att se om det finns nya grepp som gör det möjligt att besparingar kan kombineras med ökad kvalitet och vårdproduktion. Vi som bor i Uppsala vill ju fortsätta att vara stolta över Ackis som ansetts höra till de bästa sjukusen i landet.

Många kommer från olika delar av landet för att få behandlingar av olika slag och har då behov av ett trevligt hotell där man kan sova gott och få god frukost. Väljer man då att bo på Akademihotellet har man gjort ett gott val - då är det bara tio minuters promenad till Ackis!

tisdag 16 november 2010

Kultur i Uppsala

Efter nästan femtio år av debatt och diskussioner fick äntligen Uppsala ett konsert- och kongresshus för tre år sedan. Antalet sittplatser, placering i staden, arkitektonisk utformning, kostnad - allt har stötts och blötts i många forum i staden. När det nu äntligen står där är det naturligtvis en framgång för oss som tycker att kulturen är en viktig del av livet och att vi lever längre och friskare med mer musik och teater.

Från början kallade man projektet Musikens Hus, men namnet är nu Uppsala Konsert & Kongress. Folkhumorn brukar komma fram med alternativa namn ganska snabbt i Uppsala, men mig veterligen har inget ännu varit bra nog, trots förslag som Forsmark 4, KK-huset och liknande. Säkert dyker det upp något så småningom.

Största salongen tar in 1180 sittande i publiken. De övriga lokalerna med olika storlek används också för både musik, konferenser och större kongresser. Utbudet och variationen i programmet är stor och det borde finnas något som passar alla att se och höra. En drink i baren samtidigt som man beskådar den mäktiga vyn över staden från panoramafönstren högst upp är inte heller dumt.

Husets placering vid Vaksala torg bestämdes av tanken att den akademiska västra halvan redan fått sitt och att det kan vara bra med lite blandning. Närheten till järnvägen kan också ha betydelse.

Här kommer ett aktuellt tips: En av mina favoriter inom världsmusiken heter Ale Möller och han uppträder på fredag kväll med ett program där han tar in sångare med olika tekniker från olika kulturer. Kan bli hur bra som helst om man inte är rädd för annorlunda musikupplevelser. Och promenaden till Akademihotellet efter konserten tar ca 15 minuter.

måndag 15 november 2010

Flustret

Grå novembermorgon - måndag dessutom - kan det vara läge att skriva om något nöjesbetonat för att muntra upp. En gammal studentstad har förstås traditioner när det gäller nöjesetablissemang av olika slag. Vissa fanns en gång och försvann av olika skäl, men ett mycket speciellt ställe finns kvar: Flustret.

Redan 1842 byggdes huset, alldeles intill ån och lite lagom avskilt från bebyggelsen. Strömparterrens Schweizeri var namnet, men det dröjde bara några år så hade studenthumorn kommit på att det skulle heta Flustret - eftersom studenterna flockades runt entrén likt bin utanför kupan. Och så fick det bli.

Huset brann ner 1984, men byggdes upp efter originalritningar och ser idag ut exakt som innan branden. För den som besöker Uppsala och vill ha en trevlig kväll med lite dans är Flutsret ett utmärkt alternativ. Här är det nattklubb till klockan 3 både fredag och lördag för den som orkar dansa så länge. Har man tagit in på Akademihotellet är man lyckligt lottad för då går man hem på sju minuter.

fredag 12 november 2010

Den digitala världen

Just hemkommen från en confex-kurs om Marknadsföring i sociala medier känner man att man verkligen har en uppgift som bloggare. Twitter, Facebook, Tripadvisor, Google och en stor mängd liknande platser med lite olika inriktning bör man känna till och se till så att man vet vad som skrivs om Akademihotellet.

Det är en spännande värld man upptäcker och vi som ska kommunicera med kunder av alla slag måste känna till var våra kunder finns. Om Facebook vore ett land skulle det vara nummer tre i storlek efter Kina och Indien och vi vet att våra viktigaste målgrupper är vana internetanvändare. Alltså ska vi se till att vi både vet vad man skriver om oss och att vi kan kommunicera ut vårt erbjudande om bekväma hotellrum och kurslokaler med centralt läge i Uppsala.

Säkert är många företagare rädda för risken man tar att kritik från missnöjda kunder kan läsas av vem som helst. Så vad kan man göra? Kontrollera vad som skrivs kan man definitivt inte så då återstår att se till att kunderna blir nöjda och skriver snälla saker om oss. Som alla vet finns ingen effektivare marknadsföring än den som förmedlas av vänner och bekanta.

Jag hoppas förstås nu att våra gäster, både nuvarande och kommande vill vara med och skapa dialog på olika sätt i de forum där vi finns, t ex Booking.com , Tripadvisor eller kanske här i bloggen eller på Facebook. Eller varför inte skicka oss en bild från ett besök hos oss?

tisdag 9 november 2010

Vinter i Uppsala

Idag kom vintern. Tisdag 9 november kl 11.30 för att vara exakt, vilket dessutom stämmer exakt med den prognos vi fick igår. Kuslig precision på väderprognoser ibland och säkert bra för dem som behöver planera med vädret som viktig faktor. Tar man som jag cykeln till jobbet behöver man bara tänka på att ha en skön jacka och kanske ta det lugnt i svängarna.
Förra vintern var ovanligt lång och snörik, inte alls typisk för Uppsala. Vi som tycker om skidor och skridskor hade en riktigt bra vinter.

Vintern är också rätta tiden för bio, teater och konserter och utbudet är stort. Räcker inte Uppsalas utbud har vi Stockholm på lagom avstånd och där finns så det räcker. Är man tillfällig besökare i stan, kanske bor på Akademihotellet, kan  man få tips på turistbyråns evenemangssida. Man kan också titta på Stadsteaterns egen sida där de presenterar ett ganska varierat program.

Julbordens tid närmar sig och vi som jobbar i hotellet börjar så smått fundera på vad vi ska göra i år. Bowling och buffé har vi provat, men kanske en teaterkväll med middag passar alla?

måndag 8 november 2010

Byggstök i hotellet

Som jag tidigare förvarnat om kommer vi att ha några stökiga dagar när Axéns Bygg renoverar sju av våra hotellrum på plan 2. Idag är första dagen på en sex veckors renoveringsperiod på Akademihotellet. Det som stör våra gäster mest är nog det som pågår just nu - utrivning av mattor och gamla dörrar. Det blir en del oljud och byggdamm som vi ber våra gäster om överseende med.

Desto bättre blir det när de är klara: Pärlspont på väggarna upp till bröstlisten och därovanför glasfiberväv med målning. Gråa nyanser som i de andra rummen. På golven ekparkett i gammal stil och dörrarna mot korridoren byts till nya ljudklassade - men i gammal stil.

Vi byter också ut det mesta av möblerna och ändrar två rum som varit enkelrum till dubbel. Om tre veckor är de första tre rummen klara, sedan tar vi återstående fyra rum som blir klara till jul.

Som sagt: vi ber våra gäster om tålamod med stöket och vi gör vad vi kan för att minska störningarna. Byggfirman är tillsagd att inte störa med oljud före klockan åtta på morgnarna och det hoppas vi räcker för de flesta.

fredag 5 november 2010

Rapport från landet

En bloggare hindras inte av geografiska avstånd - dagens blogg skrivs i stugan i södra Hälsingland. Om hustrun är lärare passar man på att ta ledigt i samband med skolornas lov och just nu är det ett par dagars ledighet.

Man kan fortfarande plocka trattkantareller i skogen och solen skiner varmt på både folk och björnar. De senare börjar planera för vintersömnen så här års och sover sedan lugnt tills värmen kommer tillbaka i mars. Där har vi något att ta efter.

Brasan sprakar och stugan är varm. Utanför fönstret hänger fågelmataren och mesar, talgoxar och pilfinkar flyger i skytteltrafik. På kvällen gnistrar stjärnorna starkt och klart - den här helgen är månen mörk och stör inte. Stadens ljus gör oftast att man inte kan uppleva stjärnhimlen lika intensivt som här på landet. Tystnaden och mörkret gör att sömnen blir djupare och det kan man behöva ibland - vi är ju oftast omgivna av ljud av alla slag och när man kommer ut i tystnaden märker man skillnaden.

onsdag 3 november 2010

Kort inlägg

Dagens inlägg blir kort med anledning av nyss nämnda budgetarbete. Uppsala är grått idag, alltså perfekt väder för att sitta vid skrivbordet. Allhelgonahelgen kommer och ett tips till den som vill ta en kvällspromenad är naturligtvis att gå runt bland alla ljus och marschaller på kyrkogården. Det brukar vara en speciell stämning när man besöker sina gravar med kransar och ljus.

Bor man på Akademihotellet tar det bara 5 minuter till kyrkogården.

tisdag 2 november 2010

Nästa år

Det här är den tid på året när de flesta företag upprättar en budget för kommande år - så även på Akademihotellet. För den som inte haft nöjet kan jag berätta att en budget är en gissning om vad som kommer att hända nästa år - planerat och oplanerat. Till sin hjälp har man naturligtvis den förra budgeten och de faktiska siffror man får för innevarande år, dvs i mitt fall de tre första kvartalen.

Risken med att arbeta för mycket utifrån sina uppnådda resultat är att man blir för tråkig och glömmer att man kanske kan tänka i andra banor. Hur många sätt kan man driva ett hotell på? Rätt svar måste vara: hur många som helst, men varför inte förlita sig på det sätt man redan prövat och som fungerar bra?

Och hur många företag har gått mot sin undergång just för ett de förlitat sig på något de kunde bra och fortsatt med det? Facit Åtvidaberg gjorde räknemaskiner som var i världsklass och trodde inte att de elektroniska dosorna från Japan skulle kunna bli lika bra....

För Akademihotellets del hoppas jag att våra kunder känner att vi ger dem ett lugnt och bekvämt hotellrum med en skön säng - det konceptet kommer nog att stå sig. Sen får vi se vilka nyheter och förbättringar som kommer med i budget för 2011 - kunder och andra läsare får gärna ge förslag!

måndag 1 november 2010

Djursjukvård

Uppsala har faktiskt två universitet, några kilometer söderut finns Campus Ultuna där Sveriges Lantbruksuniversitet ligger. Namnet börjar bli litet föråldrat, nu när lantbruket i traditionell mening har förändrats och bönder ägnar sig mer åt att söka fru. Men utbildning inom det som kallas Life Science är fortfarande aktuellt och forskningen är omfattande när det gäller t ex nya grödor, odlingsmetoder och husdjursskötsel. SLU är högt rankat och blev nyligen europeiskt excellensuniversitet inom biologiämnet.
Här finns också veterinärutbildning och man bygger nu en ny anläggning som ska inrymma både forskning, utbildning och nytt djursjukhus. Kostnaden beräknas till ca 1,4 miljarder kronor och det blir Sveriges enda i sitt slag. En cirkelrund byggnad på över 50 tusen kvadratmeter kommer att stå klar 2014.

Då kan sjuka djur komma från hela landet för att få tillgång till den bästa vården man kan få - allt från katter och hundar till hästar och älgar är välkomna. Deras ägare kan behöva övernatta om resan är lång och behandlingen tar tid, då kan Akademihotellet vara ett bra alternativ. Härifrån följer man bara Dag Hammarskjölds väg ut ur stan, sedan ser man SLUs anläggningar till vänster på slätten. Vi har också ett par rum där hundar är välkomna.