torsdag 30 september 2010

Mer om kyrkan

Är man tillfällig gäst i Uppsala och kanske tagit in på Akademihotellet ska man inte missa ett besök i Domkyrkan - man går dit på 5 minuter. Inne i kyrkan känner man tidlösheten i en byggnad som stått genom sekler på samma plats ända sedan digerdödens tid. Ett av tornen har ett litet museum där man kan se mycket intressanta föremål från medeltid och framåt.

Har man tur kanske man kan få höra någon spela på den nya orgeln med trådlöst och fritt rörligt spelbord som byggdes av bröderna Ruffati förra året. En mäktig upplevelse.

Nedanför kyrkan mot ån finns St Eriks källa. Enligt legenden uppstod källan på den plats där Erik den Heliges huvud slutade rulla efter att danskarna huggit av det när han kom ut ur kyrkan. Så våldsamt är det inte nu kan vi lugna den orolige.

Vill man inte bara att själen ska få en upplevelse kan man besöka det lilla cafeet i Konsistoriehuset alldeles intill kyrkan. Där finns riktigt goda mackor och annat som kan avnjutas i de gamla lokalerna eller ute på domkyrkoplan om vädret tillåter.

onsdag 29 september 2010

Kyrkan i tiden

De flesta vet säkert att ärkebiskopen Anders Weijryd har sin bostad och ämbete i Uppsala. Ärkebiskopsgården är en stilig vit byggnad som är belägen mellan Akademihotellet och Domkyrkan.

Däremot kanske inte alla vet att Svenska Kyrkan har sitt säte - Kyrkokansliet - här i Uppsala i en byggnad lite längre ner mot Fyrisån kallad Kyrkans Hus. Huset ritades av Hans Matell och byggdes av Anders Diös för ca 20 år sedan och är en mäktig och väl anpassad byggnad i den känsliga miljön i historiska Uppsala. Från Café Ofvandahl snett över gatan har man bra utsikt över den.

Kyrkomötet som just nu pågår drar många delegater från hela landet. Många motioner har lämnats in och på fredag ska man välja den nya Kyrkostyrelsen.

Debatterna har ibland vid tidigare möten varit heta kring frågor som engagerar många. I år handlar det bland annat om kyrkans möjligheter att bedriva näringsverksamhet. I Knivsta utanför Uppsala finns redan en anläggning som kallas Sankta Maria Alsike där man har konferenscenter, skola, gruppboende och lägenheter. Vi får vara beredda på förändringar som kanske ger oss en ny syn på kyrkan.

tisdag 28 september 2010

Helgnöje

Uppsala ligger inte i Bayern, men likväl kan man i kommande helg - 1-2 oktober -  få uppleva Oktoberfest med öl och underhållning. På programmet finns lite olika typer av musik, det mest kända inslaget är kanske Poodles som lär spela s k pudelrock. Man bör nog klä sig varmt om man tänker sig att sitta i ett tält, även om öl och allsång kanske ger lite värme.

Plats för evenemanget är Vaksala torg och den som vill ta sig dit från Akademihotellet får räkna med ca 10 minuterspromenad nerför Drottninggatan. Just den gatan är denna vecka svårframkomlig med anledning av det amerikanska filmteamet som ockuperar ett par hundra meter av gatan, men det finns andra vägar.

Affärsidkarna utmed gatan hoppas att de ger sig av snart eftersom kunderna inte kommer fram till deras butiker och att de dessutom inte får använda sina riktiga skyltar. När filmen, The Girl with a Dragon Tattoo,  kommer ska det bli spännande att se om man överhuvudtaget känner igen något av Uppsala i den.

måndag 27 september 2010

Konferera i Uppsala

Professorn för ca 20p
Inte alla vet att Akademihotellet inte bara är ett hotell utan också en liten konferensanläggning. Vi har fem kurslokaler som rymmer upp till trettio personer och vi serverar naturligtvis konferenskaffe med frukt och godis samt luncher. Egna p-platser på gården underlättar för gästerna.

Vi brukar framhålla att vi passar bra för mindre grupper som söker lite avskildhet men ändå centralt läge. Och våra priser är konkurrenskraftiga törs jag lova. Det händer att vi har grupper som bor i hotellet och konfererar på dagarna och de brukar vara mycket nöjda med servicen och läget.

Just denna vecka har vi fullt i hotellet eftersom det bland annat är Kyrkomöte, men ring eller maila oss gärna med frågor om vad vi kan erbjuda och om vi har ledigt på datum som önskas. Vår inriktning på bra personlig service och välutrustade kurslokaler brukar uppskattas.

fredag 24 september 2010

Hedestad

Evenemangschefen på Uppsala Tourism, Ulrika Nisser, skriver i sin blogg att det är dags att kapitalisera kommunens investering i arrangemangen kring det amerikanska filmteamet som nu besöker Uppsala.

"The girl with the Dragon tattoo" kräver avstängningar av gator, omläggning av busstrafik, diverse byten av skyltar och en hel del annat som kostar kommunen en del. Allt för att återskapa det påhittade Hedestad på 60-talet. Kapitalisering lär i det här sammanhanget betyda att vi i besöksnäringen ska tjäna pengar på uppmärksamheten.

Vi på Akademihotellet tänker vara först med att bjuda in till staden som snart är berömd i hela världen för att den var kuliss i några viktiga tillbakablickar i filmen - kanske blir det någon minuts speltid, men det räcker! Och våra hotellgäster har turen att Drottninggatan där allt ska hända nu i helgen ligger bara fem minuters promenad nerför backen. I en tidigare blogg erbjöd jag Daniel Craig fritt boende och vi hoppas att han läst det och dyker upp för att utnyttja erbjudandet. Då kanske vi blir riktigt kända....

torsdag 23 september 2010

Torghandel

Loppmarknad på Vaksala torg i Uppsala har blivit ett lördagsnöje för många. Vill man göra fynd ska man vara tidig, helst före klockan sju. Det kanske inte lockar att gå upp så tidigt en lördag, särskilt inte om man sover i en skön säng på Akademihotellet, men när man fått sin frukost kan man ta en promenad nerför Drottninggatan och passera järnvägen.

När man ser uppsalabornas stolthet, det stora konserthuset har man kommit rätt.
"Stolthet" är ironi, den allmänna uppfattningen är nog att det var bra att Uppsala fick ett konserthus, men man kunde ha hittat en annan arkitekt - särskilt till inredningen.

Grönsaks- och frukthandlare nästan som på Hötorget i huvudstaden, försäljare av svamp och bär samt alla tänkbara loppmarknadsstånd samsas om utrymmet på torget.

På hemvägen kan man ta vägen över det nya resecentrumet och få sig en god fika i den nya hallen. Uppsala en lördagmorgon kan vara en trivsam upplevelse - inte så stressigt, men ändå liv och rörelse och skönt med en tidig promenad.

onsdag 22 september 2010

Uppsala in the movies

Drottninggatan i Uppsala håller på att förvandlas till en gata i lilla Hedestad på 60-talet. En av filmerna i milleniumtrilogin ska göra några scener nu i helgen och då ansåg man tydligen att Uppsala hade en lämplig miljö.

Butikerna får nya skyltar, övergångsställena blir gula och allt som är för modernt rensas bort. Tydligen kan man inte animera allt. Daniel Craig spelar huvudroll och kommer väl att tillbringa någon dag i stan. Han är välkommen att bo på Akademihotellet som ju ligger bra till, men än har vi inte fått någon bokning. Om han läser det här - vilket betvivlas - kan jag till och med erbjuda fritt boende. Om jag får en autograf.

Andra hotellgäster, som inte är kända skådisar, får betala för sig, men jag kan lova att vi inte har höga priser i helger. Man får ett dubbelrum med frukost för 800kr.

tisdag 21 september 2010

Carolina

Mitt i Uppsala, vid korsningen mellan Övre Slottsgatan, Drottninggatan och Dag Hammarskjölds väg finns det mäktiga biblioteket Carolina Rediviva. Man ser det mitt i fonden när man går uppför Drottninggatan mot sydost. Sitt namn fick det efter den tidigaste universitetsbyggnaden Academia Carolina som byggdes alldeles intill Domkyrkan på 1400-talet.
Den som vill besöka Carolina kan bland annat se Silverbibeln, åtminstone ett blad och pärmarna. Det gjordes ett stöldförsök för tio år sedan och sedan dess har säkerheten höjts.

Valborgsfirandet i Uppsala är välkänt och populärt i studentkretsar och den stora samling av studenter och andra som rusar nerför backen kl 15.00 den 30 april får sin signal från universitetets rektor som på Carolinas balkong viftar med sin vita mössa och hälsar våren.

Allt detta kan man som besökare i staden uppleva allra bäst om man tar in på det närbelägna Akademihotellet.

måndag 20 september 2010

Valvånda

Valet är över för den här gången och vi har en ny situation i sveriges riksdag. Ett missnöjesparti som fått vågmästarroll ger de etablerade partierna en svår situation. Det blir spännande att se vilka nya konstellationer som kan uppstå i det nya läget.

Fler än vanligt av de röstande väntade in i det sista med att bestämma vilket parti man ville ge sin röst. En förklaring till det kanske är att vi alla utsätts för fler och fler valmöjligheter med teleopretörer, elleveranser, internetanslutningar och annat som marknaden erbjuder. Det kan bli stressande och tröttsamt att behöva sätta sig in i alla konsekvenser av olika alternativ och det kanske gäller demokratiska val också - vi orkar inte riktigt sätta oss in i allt som vi känner att vi borde.

Det är därför till alla er med valvånda som jag nu vänder mig: Att välja hotell i Uppsala är enkelt om man vet att man vill ha centralt läge, trevlig personal, parkering, god frukost och en skön säng. Då ska man välja Akademihotellet.

fredag 17 september 2010

Grannar

Man bör känna sina grannar, åtminstone veta vilka de är och lite grann  om vad de gör. Det gäller både hemma och på jobbet tycker jag. Akademihotellets grannar utmed Övre Slottsgatan ska därför få en kort presentation här.

Clasonska Gården ligger närmast Carolinabacken, där finns personal från universitetsförvaltningen som utlokaliserats. Även en av våra kurslokaler finns där. Huset var posthus på 1700-talet och det var där Carl von Linné hämtade sin post. Juridiska föreningen, en studentförening, håller till i Jontes Stuga, ett litet trähus med anor från 1800-talet.

På andra sidan gatan finns Dag Hammarskjölds Minnesfond och byggnaden de hyr kallas Geijersgården. Mitt emot hotellet finns en gård med flera företag, bl a fotografen Stewen Q och reklamföretaget Chavany. Fortsätter man mot universitetshuset hittar man Uppsala Studentkår som nu upplever sitt första år efter att det obligatoriska medlemsskapet avskaffats. Hittills har de visst klarat sig ganska bra, de allra flesta studenter går med utan tvång.

I samma byggnad som kåren hittar man också Williams Pub, där den assyriske pubvärden Hassan kombinerar indisk mat med engelsk ölkultur.

Fortsätter man sedan mot domkyrkan kommer man till Villa Anna, det fina hotellet som redan tidigare fått reklam i mina spalter. Och mitt i detta grannskap ligger alltså Akademihotellet.

torsdag 16 september 2010

Joggingtur eller gym?

Många av våra hotellgäster känner behov av att få lite fysisk aktivitet under sitt uppsalabesök. Att sitta eller ligga i sitt rum på kvällarna kan vara skönt ett tag, men kroppen mår bäst av rörelse.
För den som är van att gå på gym finns flera alternativ i närheten, t ex Nautilus vid gamla torget nere vid ån, eller Hennes gym enbart för kvinnor också vid ån. Nautilus har också 25m-bassäng och bastu.

Vill man hellre ta en joggingtur eller kanske bara en rask promenad finns det flera alternativ som passar även om man inte hittar så bra.

Man kan snedda ner genom slottsbacken och fortsätta ner till ån vid Flustret, sedan är det bara att följa ån på gång - och cykelvägen så långt man orkar. Man passerar Studenternas IP där Bandy SM hålls i mars varje år, sedan kommer området där Reggaefestivalen håller till och fortsätter man under bron kommer man till Ultuna så småningom. Där finns Sveriges lantbruksuniversitet.

Bor man på Akademihotellet bör man sätta på bastun innan man ger sig av, då är den ju varm när man som mest behöver den....

onsdag 15 september 2010

Tips för nöjeshelg

Kulturlivet i Uppsala är livaktigt, särskilt under vinterhalvåret. Teatrar och konsertlokaler, kyrkor och pubar, alla sorters lokaler med alla sorters kulturyttringar finns. Stadsteatern har den största teaterscenen och där finns mycket att se, både små och stora uppsättningar av nytt och gammalt.

Jag tänkte göra reklam för en lite mindre scen som har blivit mycket uppskattad: Regina. Den drivs i kommunal regi och chefen Paul Kessel har själv ett förflutet i nöjsbranschen. Han har bra känsla för att blanda olika typer av teater, musik, dans och annat för att tilltala en stor publik. Både lokala dansgrupper, revyer och lite mera kända svenska och utländska artister finns i programmet. Scenen fungerar alltså både för de oetablerade artisterna i Uppsala och de professionella som också verkar trivas här.

För den som vill koppla av med en nöjeshelg i Uppsala kan det vara en bra lösning att bo på Akademihotellet, äta middag på någon av de närbelägna restaurangerna och sedan bara ha fem minuters promenad till Regina.

tisdag 14 september 2010

Glad stad

Bloggaren har haft en långhelg i Berlin och konstaterat att det är en härlig stad på många sätt. Kanske har alla dystra minnen staden bär på gett innevånarna starkt behov av att njuta av den dag som är och sprida goda känslor. Muren och kriget har lämnat spår som syns, men det dominerar inte stadsbilden.

Nu undrar förstås läsaren hur man kan skriva om Berlin i en uppsalablogg? Skillnaden är stor, det ska erkännas, men en del dystra minnen finns ju också i Uppsalas historia, fast av en lägre dignintet. Stadsbranden 1702 utplånade störra delen av den bebyggelse som finns runt Akademihotellet och kolera och digerdöd har härjat i staden.

Dagens uppsalabor är lättsamma till sinnet och positiva till inflyttande och besökare, kanske har den stora studentpopulationen gjort att man är vana vid stor omsättning bland invånarna.

torsdag 9 september 2010

Historisk delning

Av tradition har Uppsala haft en uppdelning med Fyrisån som delare i den akademiska västra sidan och den proletära östra. Förr fanns Nymans cykelfabrik, Slotts senap och diverse företag som nu hör till historien på den östra sidan. Nu finns inte så mycket industri kvar utan mest ett antal multinationella företag inom t ex läkemedel och data.

Det nya konserthuset placerades vid Vaksala torg på den östra sidan delvis för att man med en kulturinrättning vill utjämna de gamla skillnaderna. Uppdelningen i arbetare och tjänstemän känns väl inte heller så aktuell längre - snart sitter vi alla vid en pc oavsett yrkestitel.

Men som sagt, den västra sidan är den akademiska, där finns universitetet med alla sina institutioner och forskningsanläggningar. Där finns också Akademiska sjukhuset, Domkyrkan och inte att förglömma - ett litet hotell som heter Akademihotellet.

onsdag 8 september 2010

Glad nyhet

Som alla vet är Uppsala en studentstad och så här års är bostadsfrågan högaktuell. Bristen på studentboende gör att universitetet riskerar att tillströmningen minskar.

I måndags kom en nyhet som kanske ger nya möjligheter att byggandet av studentbostäder ökar: Studentstadens ca 4300 rum köps av Uppsalahem (allmännyttan) vilket ger hopp om att kommunen vill satsa på fler nya bostäder. Det är positivt och dessutom vore det kanske bra om man inte enbart inriktar sig på kategoriboende utan även bygger för dem som inte är studenter. Tillströmningen av studenter varierar ju och inget vet hur det ser ut om några år - då är det en fördel om andra kan få chans att hyra.

Vissa studenter har ju lyckan att ha föräldrar som köper dem en liten bostadsrätt, men moderna studenter vill nog helst slippa vara beroende av sina föräldrar. Och apropå föräldrar så tipsar vi återigen om att de är välkomna att bo på ett centralt hotell i Uppsala medan de besöker sina studerande barn

tisdag 7 september 2010

Kvällsnöjen

Den som är ute på resa och kanske hamnar på ett hotell i Uppsala kan behöva lite trevlig avkoppling på kvällarna. Om man tycker om varierad musik av lokala förmågor - lite rock, jazz, folkmusik mm - är den lilla restaurangen Hijazz ett alternativ. Den ligger i det gamla stationshuset, lätt att hitta, och de har en blandad meny med betoning på medelhavsområdet. Ägaren Celal har turkiska rötter och man kan anta att han vill bjuda på rätter från sina hemtrakter.

Vill man ha fler alternativ av samma slag kan vi tipsa om Pub 19 på Svartbäcksgatan 19 som också har musik på kvällarna och en pubmeny som är helt ok. Såna här små ställen med rimliga priser - oftast ingen entréavgift - och lokala musikanter är viktiga för kulturlivet i en stad. Man ska kunna både få något att äta och lite trevlig underhållning utan att det kostar skjortan.

På Åsgränd, runt hörnet från Akademihotellet, finns den indiska puben Williams där man också har musik för den lite yngre publiken på onsdagkvällar.

måndag 6 september 2010

Forskarmöten

En stad med två universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet, har naturligtvis många forskare som deltar i internationella samarbeten. Det innebär också att de själva bjuder in till kongresser och möten i Uppsala. Vill de ha hjälp med arrangemangen kan de anlita Akademikonferens som är en samarbetsenhet för båda universiteten. De kan sköta hela planeringen med hotellbokningar, lokaler, luncher, mottagningar, utflykter och annat som krävs för ett lyckat möte.

Uppsala är en populär plats för kongresser, särskilt vår och höst, även om konkurrensen från huvudstaden är hård - där finns ju mycket större möteslokaler t ex.
Uppsala universitets aula rymmer 1800 sittande och nya konserthuset rymmer 1180, vilket innebär att t ex hjärtläkarkongressen med 30 000 deltagare som nyligen hölls i Stockholm knappast hade Uppsala som alternativ.

Antalet hotellrum i Uppsala är naturligtvis också begränsat, under 2000, men för kongresser av rätt storlek har vi många fördelar. Nära till Arlanda, nära mellan de olika möteslokalerna, nära till Stockholm (!), många historiska sevärdheter t ex. Och deltagare som bor på Akademihotellet med 38 rum brukar vara nöjda - de har nära till allt.

fredag 3 september 2010

Slottet

På 1500-talet byggde Gustav Vasa ett antal borgar för att skydda sig mot fiender inom och utom landet. En av dem är Uppsala Slott som syns vida omkring över uppsalaslätten. Här inträffade de blodiga Sturemorden, här abdikerade Drottning Kristina 1654 och här har hållits stora festligheter i samband med kröningar.

Slottet är värt ett besök för den som är intresserad av vår historia eller bara vill njuta av utsikten från Gunillaklockan på kullen. Våra landshövdingar har sin bostad i slottet och tar emot besökare i sin representationsvåning.

Den förre landshövdingen Anders Björck hör till de mest namnkunniga. En honom mycket närstående släkting arbetade under några år i receptionen på Akademihotellet som ligger bara fem minuters promenad i riktning mot Domkyrkan.

torsdag 2 september 2010

Välj hotell som passar

Det finns just nu 21 hotell i Uppsala kommun, om man även räknar in dem som kallas vandrarhem. Ett nytt hotell med ca 180 rum är under uppförande intill det nya resecentret vid järnvägen. Med det läget bör de ha goda chanser att lyckas.

Standard och prisnivå varierar ganska mycket mellan de olika anläggningarna, så alla hotellkunder bör kunna hitta något som passar dem. För oss på Akademihotellet är det viktigt att framhålla vad vi kan erbjuda som inte alla andra har. Framförallt är det vårt läge mellan Domkyrkan och Slottet som är perfekt för många besökare: turister, universitetsfolk, besökare till kyrkomötet och andra som vill bo nära campusområdena och centrum.

Vi vill också framhålla att vi har stabila låga priser, en trivsam miljö, bekväma sängar, god frukostbuffé och trevlig personal. Alla som känner att den här beskrivningen stämmer med deras egna önskemål borde nu ha ganska lätt att välja mellan de 21.

onsdag 1 september 2010

Universitetshuset

"Tänka fritt är stort, tänka rätt är större" är den tänkvärda devis som finns att läsa över entrén till universitetets aula. Upphovsmannen Thomas Thorild var filosof på 1700-talet. Säkert har den retat en del fritänkare som menar att den fria tanken står över allt, men vi får väl lita på att avsikten var god.

Universitetshuset invigdes 1887 och är alltså långt ifrån lika gammalt som universitetet. Där sammanträder än idag universitetets styrelse konsistoriet och där tar rektor emot besökare i kanslersrummet. För representation är det idag lika viktigt som förr, men undervisning och forskning bedrivs nu på flera campusområden i staden i betydligt modernare lokaler.

Den mäktiga entréhallen och aulan med sin kupol är väl värda ett besök för den som har ärende i Uppsala. Enklast blir det om man har sitt boende på Akademihotellet som finns på bara 2 min promenadavstånd.