måndag 28 juni 2010

Sommarutflykt

Värmen har kommit till Uppsala och nu fylls alla uteserveringar utmed Fyrisån. För den som besöker Uppsala på sommaren kan en promenad utmed åns västra sida söderut vara en trevlig dagsutflykt.

Man kan starta vid anrika restaurang Flustret för att utmed ån ta sig förbi stadsträdgården, Studenternas idrottsplats, Ulleråker, Ultuna och så småningom hamna på Sunnerstaåsen. Där finns Sunnerstastugan med möjlighet till en välförtjänt fikapaus efter promenaden.

Vill man inte gå till fots mot stan kan man ta buss 20 som stannar alldeles intill. Den passerar på sin väg mot centrum Akademihotellet som naturligtvis är det bästa boendet för den som vill turista i Uppsala.

torsdag 24 juni 2010

Sommar i Uppsala

Efter några dagar i Barcelona har bloggredaktören återvänt och konstaterar att värmen verkar ha kommit även till Uppsala. Man ser hur restauranger och cafeer utmed Fyrisån fylls med människor som längtat efter den här tiden. I Spanien är värmen vardag, för oss nordbor är det en tid att längta till och njuta av intensivt.

Den som behöver svalka en varm dag kan ta sig till Fyrishov, vårt äventyrsbad som ligger ca 20 min promenad från Akademihotellet. Ett annat alternativ är att hålla sig i skuggan och betrakta fokvimlet över ett glas eller en kopp.

torsdag 17 juni 2010

Det anrika universitetet

Universitetet i Uppsala är över 530år gammalt, det första lär ha startat 1477. Under Karl IX uppfördes en byggnad som kallades Academia Carolina nedanför Domkyrkan. På Olof Rudbecks tid var Gustavianum, som ligger framför Domkyrkan, ett nytt och större universitet, med bl a den berömda Anatomiska teatern högst upp där man hade medicinföreläsningar med obduktion av både djur och människor.

Universitetsbiblioteket fick sitt namn Carolina Rediviva efter det ursprungliga universitetet Carolina. På dess balkong står varje Valborgsmäss kl 15.00 universitetets rektor och viftar in våren med sin vita mössa till folkets jubel.

Med tiden har universitetet förändrats och blivit större med campusområden på flera plaster i Uppsala. För den som besöker den nuvarande universitetsbyggnaden, med aulan och fakultetsrummen, är Akademihotellet ett väldigt lämpligt boende - ca 200m promenad. Även de flesta institutioner når man på 5-10 minuters promenad - undantag för Ångström lab och BMC som ligger en bit bort.

Redaktören för denna blogg gör nu några dagars uppehåll för en resa till Barcelona.

onsdag 16 juni 2010

Historiens vingslag

Området mellan Heliga trefaldighetskyrkan och Drottninggatan, intill platsen där vårt hotell ligger, kallas Odinslund. Namnet kan eventuellt ha sitt ursprung i de blotfester som vikingarna lär ha ägnat sig åt under nio dagar vart nionde år. Helt säkert vet man att Carl von Linné planterade de tre rader med almar som än idag finns, även om almsjukan tagit en del.

Platsen har alltså lång historia. August Strindberg och Karin Boye har båda bott en period i de små hus som senast använts av konstnären Staffan Östlund och som ännu finns kvar. De av våra hotellgäster som är historiskt intresserade har mycket att upptäcka i våra omgivningar.

tisdag 15 juni 2010

Firande i storstan

Sommarvärmen kommer  nog - idag sol och lite varmare. För egen del reser jag till Barcelona på fredag, troligen just när den riktiga sommarvärmen kommer till Uppsala.

Vi får hoppas att det kungliga bröllopsfirandet i huvudstaden på lördag får sol och värme, det blir ju bättre tv-bilder om det blänker i fjärdarna när slupen glider fram. Den anstormning av gäster som hotellen i Stockholm förutspådde inför bröllopet har inte ännu märkts, åtminstone har vi fortfarande lediga rum här på Akademihotellet för den som kan tänka sig att ta pendeln.

Vår nya websida är nu publicerad och oron för att Google skulle tappa bort oss var obefogad, åtminstone vad man nu kan se. Ge mig gärna synpunkter på den, så att den kan bli bättre.

måndag 14 juni 2010

Vad gör man när inte värmen kommer?

Vi har en ovanligt kylig försommar i Uppsala just nu och det är inte så lockande med uteliv. Då passar det desto bättre att besöka intressanta museer, det fina stadsbiblioteket eller lyssna på vacker musik i Uppsalas konserthus. Där kan man också njuta av en storslagen utsikt över stadens centrala delar medan man tar något att dricka i baren.

Domkyrkan från 1200-talet är alltid lika intressant och mäktig - i ena tornet finns ett museum med gamla dräkter och andra historiska föremål. Och allt detta finns inom några minuters promenad från Akademihotellet.

fredag 11 juni 2010

Snart ny websida!

Regnig fredagmorgon i Uppsala, de barn som har sin avslutning idag har otur. Man får hoppas att deras sommarlov blir desto soligare.


Vår nya web har just blivit färdig att publicera - på måndag förmiddag ska vi lägga ut den. Lite nervöst är det förstås, det kan ju finnas små missar i stavning eller annat som vi har missat. Men framförallt är det spännade att se om Google kommer att hitta oss på det nya stället. Som alla vet så är det ju där man måste finnas annars finns man inte...

torsdag 10 juni 2010

Sommarsäsong


Skolavslutningsdags i Uppsala, en lite kylig torsdagmorgon. Men syrenerna blommar och det mesta kommer nog att vara som vanligt med tal av rektor och Den blomstertid. Vi hoppas att de får ett skönt sommarlov med mycket bad och annat roligt.

Vi på hotellet tar inte sommarlov, men vår semesterperiod börjar så det blir lite omläggningar i arbetsscheman. Vi ska också ha lite kortare öppettider - vår reception stänger 21.00 i stället för 22.00 efter midsommar.
Priserna blir naturligtvis också ändrade, från Midsommar gäller helgpris hela veckan och då får man ett enkelrum för 610kr/natt. Det hoppas vi ska locka många uppsalabesökare.

onsdag 9 juni 2010

För resande

Uppsalas nya Resecentrum blev nyligen invigt och det verkar som att uppsalaborna är nöjda med resultatet av fler års byggarbeten. Det gamla stationshuset får vara kvar, där ska bli restaurang och den mäktiga Näckens Polska av Bror Hjort får fortsätta att pryda planen framför huset - till glädje för många och förtret för vissa.

I nya Resecentrum finns café, bokhandel och restaurang som skapar en trivsam och lite kontinental känsla. Fler än fem tusen uppsalabor pendlar dagligen till huvudstaden och för dem är antagligen tillgängligheten och snabbheten viktigast. För den som kommer till Uppsala med tåg är det bara 10 - 15 minuters promenad till Akademihotellet - rakt fram till ån, höger mot Nybron, vänster över bron och sedan Drottninggatan upp mot Carolina. Där finns vi.

tisdag 8 juni 2010

Berömda män som bott i Uppsala

Vårt Grannhus Clasonska gården har en lång historia. Det byggdes 1698 för att vara Landskansli, men sedan landshövdingen flyttat upp till slottet med sitt kansli behövdes det inte. Då blev det istället Posthus, eftersom det var välbeläget med tanke på diligenserna som trafikerade vägen mellan Stockholm och Uppsala. Stall för hästarna fanns på andra sidan gatan.

Carl von Linné, 1707 - 1778, levde i Uppsala och hämtade sin post i detta hus. Utanför Sverige är han en av de mesta kända svenska vetenskapsmännen och hans hem vid Linnéträdgården på Svartbäcksgatan är värt ett besök.

En av hotellets kurslokaler, Clasonsalen, finns på andra våningen i Clasonska gården. Den rymmer 25-30 personer och har fin utsikt mot Carolina och Odinslund.

måndag 7 juni 2010

Turistsäsong snart

Besökare på vetenskapliga kongresser och gäster på doktorspromotioner är en stor del av hotellets gäster den här tiden på året. Universitetshuset är ju vår granne så de flesta har inte långt att gå.

Sedan kommer tiden när turisterna invaderar Uppsala, många bara för ett dagsbesök från Stockholm, men vi hoppas att det också blir många som stannar en natt eller två för att uppleva staden. Man behöver lite tid för att strosa i lugn och ro, äta lite gott, fika på Ofvandahls, kanske hyra cykel en dag.

Vill man ha lite tips på vad man kan se och göra rekommenderas http://www.uppsalatourism.se/. Vill man dessutom ha förslag på ett lämpligt hotell med nära till centrum så förbjuder mig min blygsamhet...

fredag 4 juni 2010

Det fria livet börjar

Dagen när gymnasister i avgångsklasserna äntligen går in i vuxenlivet är här. Den här soliga fredagen kommer det att tutas och skrålas över hela centrala Uppsala. Vi gläds med alla dem som är glada idag när de passerar oss på lastbilar och andra fordon på Övre Slottsgatan.

Våra hotellgäster som vill ha lite lugn och ro får söka sig till andra platser, varför inte en promenad till Botaniska trädgården. Café Viktoria har gott fika med uteservering bland fruktträd och blommor.

torsdag 3 juni 2010

Värme!

Idag är det full sommar i Uppsala, och många hotellgäster tar med sig frukostmackorna och kaffet ut på gården. Vi har en trafikerad gata på hotellets ena sida, men på andra sidan är det en park och ganska lummigt och lugnt. För att vara mitt i Uppsala måste man säga att vi har det bra.

Jag besökte igår kväll Turismakademins evenemang med föreläsare från Göteborg och Malmö som berättade om sina förutsättningar för turism och besöksnäring. Bland annat vad det innebär att ha en storstad som granne, det har ju både vi och Malmö. Och det är helt klart att vi inte kan bräcka Stockholm som besöksmål, det är en fantastisk stad, men vi kan framhålla vår historia, våra lugna miljö och våra trevliga små hotell....

onsdag 2 juni 2010

Vilt i stan

Jag mötte en hare under min cykeltur från hemmet till hotellet vid 7-tiden i morse. Den åt gräs och blev inte rädd. Svarthakedopping häckar i dammarna jag passerar.
Även i parkerna utanför hotellet, Odinslund och Engelska parken, kan man ibland se harar och någon grävling ibland. Man blir glad av att se att vilda djur kan trivas och hitta föda inne i stan, inte bara fåglarna som vi är vana vid, utan också några pälsdjur.

tisdag 1 juni 2010

Enkla nöjen

Nu börjar den tid när man kan roa sig en ljummen sommarkväll med att lyssna på musik och ta en kopp kaffe i Parksnäckan, den lilla scenen i Stadsparken. Stor variation på artister och låga biljettpriser.

En glass från Café Linné kan man avnjuta vid åkanten när vädret är lämpligt. Staden är full av enkla nöjen för den som vill hitta dem.